Gå til hovedindhold

Valget af Donald Trump skal føre til ny dansk udenrigspolitik

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, ser med stor alvor på amerikanernes valg af Donald Trump og påpeger, at årsagerne til, at han er blevet valgt skal tages seriøst, hvis vi ikke skal ende med mere splittelse og had verden over. Samtidig kalder partiet på en øjeblikkelig revurdering af dansk udenrigspolitik.

- Jeg tror, at mange er vågnet til et chok. Donald Trump har stået for en minoritetsfjendsk og kvindehadsk kampagne, og har en økonomisk politik, der kun vil øge uligheden og kløfterne i det amerikanske samfund. Samtidig fornægter han fuldstændig klimaforandringers eksistens og har formuleret en mildest talt aggressiv og skræmmende udenrigspolitik. Han har fuldstændigt flertal i de to kamre, og skal udpege flere højesteretsdommere. Det her valg bliver afgørende for flere generationer i USA og vil have tydelig negativ effekt for os i Danmark og Europa.

- Det er afgørende, at den danske regering straks tager fat på at formulere en ny dansk udenrigspolitik. Danmark har i årtier blindt fuldt USA's udenrigspolitik, hvilket har resulteret i den ene forfejlede krig efter den anden. Det må være logik for burhøns, at vi på ingen måde kan følge Trumps politik.

- Vi bliver nødt til at tage det meget seriøst, at støtten til Trump kommer af noget. Han repræsenterer en vrede, der har en årsag. Trump bruger tabet af arbejdspladser og manglende fremtidsudsigter for millioner af amerikanere til at opildne til splittelse og had. Og Hillary og resten af den politiske elite i Washington, der ikke har taget den voldsomme ulighed seriøst, og som ikke kæmper for forbedringer for helt almindelige amerikanere, de er en del af problemet. De har været med til at fodre den vrede, Trump har vundet på.

- Vi bør indse, at højrepopulismen i USA, Europa og Danmark vokser ud af en nyliberalistisk økonomisk politik, der rammer almindelige mennesker hårdt. Arbejdsløshed og fattigdom spiller folk ud mod hinanden. Hvis den vrede ikke samles op af en bevægelse for positiv forandring, retfærdighed og indflydelse også til almindelige lønmodtagere og mennesker i arbejdsløshed og fattigdom, vil den blive samlet op af folk som Trump, der vinder på had og frygt.

 

Onsdag, 9. november 2016 - 9:58

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]