Gå til hovedindhold

Grundlovstale: Vi giver ikke op

I sin grundlovstale på Bornholm kritiserede retsordfører Pernille Skipper regeringen, Venstre og Konservative for den netop vedtagne offentlighedslov.

- Det er underfundigt at tænke på, at mens jeg står her, står der folketingsmedlemmer for SF, Radikale, Socialdemokraterne, Venstre og Konservative andre steder i det ganske danske land og holder skåltaler om Grundlov og medborgerskab, om inddragelse og demokrati – dagen efter, de stemte for en lov, der indskrænker borgernes mulighed for at deltage i netop demokratiet.  Dagen efter at de gjorde retten til at stemme bare en kende mere indholdsløs. Det må være pinligt at lytte til.

Det bliver sværere at afsløre magtmisbrug
Den nye offentlighedslov betyder ikke kun at befolkningens mulighed for at følge med i beslutningsprocessen bliver mindsket. Den betyder også at det bliver sværere at afslører magtmisbrug. Derfor fastslår Pernille Skipper at kampen om mere åbenhed ikke slutter ved offentlighedsloven.

 -          Det er ikke kun vores mulighed for at følge med i lovprocessen og grundlaget for beslutningerne, der bliver udfordret. Når regeringen, V og K har besluttet sig for, at det skal være sværere at følge med i forvaltningen, i kommunens arbejde, i processerne i ministeriet, bliver det også sværere at afsløre det, når ministre og chefer misbruger deres magt, når der sker fejl og når nogen fusker. Og vi bliver endnu mere afhængige af, at der er ansatte, der råber vagt i gevær og siger fra, sagde hun.

 -          Det er ikke i orden. Alle ansatte i det offentlige skal føle sig trygge ved at sige fra. De har ret til at ytre sig, og efter offentlighedsloven er vi andre endnu mere afhængige af, at de rent faktisk gør det. De skal beskyttes mod fyringer. De skal beskyttes mod sanktioner, og de skal anonymt kunne anmelde det, hvis de ved, at reglerne ikke bliver overholdt og magten bliver misbrugt.

Bevægelsen for åbenhed fortsætter
Den store bevægelse mod den nye offentlighedslov skal fortsætte i en bevægelse for mere åbenhed. Og grundlovsdag er en god dag at starte på, siger Pernille Skipper:

- Al den aktivitet, alle de mennesker og alle de protester hverken kan eller skal forstumme, bare fordi Morten Bødskov er god til at holde sig for ørerne. Enhedslisten giver ikke op, og jeg håber, at alle jer andre, der har hjulpet til med at bekæmpe lukkethedsloven, også vil fortsætte med at kæmpe for mere åbenhed. Og hvis man ikke har været med indtil nu, er Grundlovsdag en rigtig god dag at starte på.

Christian Juhl: EU baner vejen for social dumping            
Et andet sted i landet holdt Enhedslisten udenrigs og arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, grundlovstale for Folkebevægelsen mod EU i København. Her kritiserede han især EUs indre marked og EU-domstolen for spænde ben for kampen mod social dumping:

- Hvis enkelt-lande vil gå videre med miljø eller velfærd, stoppes de af hensynet til den frie bevægelighed – for kapital, varer, serviceydelser og arbejdskraft. Hvis strejkeretten bliver brugt for at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold, er den i vejen, sagde han.

- Fire gange indenfor de sidste fem år har domstolen underkendt arbejdernes ret til at tegne overenskomster – og bruge konfliktretten. Igen og igen baner EU vejen for social dumpning.

Herudover holdt Rosa Lund grundlovstale for de hjemløses landsorganisationo Sand på Blågårds Plads. Per Clausen holdt tale i Nordjylland og Stine Brix i Fredensborg. Senere i dag deltager Johanne Schmidt-Nielsen i et debatarrangement på Røddinge Højskole om demokratiets tilstand. Læs mere om det her.

Onsdag, 5. juni 2013 - 15:03

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]