Gå til hovedindhold

PSO-udgiften vildt overdrevet af regeringen

Nye svar til Enhedslisten fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet understreger, at virksomhedernes udgifter som følge af energiaftalen er stærkt orverdrevne. Det fjerner totalt grundlaget for at kræve ændringer i energiaftalen, mener Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen.

Enhedslisten har bedt regeringen om en opdatering af en række af de tabeller, der lå til grund for den forrige justering af PSO-udgifterne i 2014. Svarene viser, at PSO-problemet med energiaftalen er blevet voldsomt overdrevet, og at især erhvervslivets energiudgifter er faldet markant i forhold til forventningerne ved energiaftalens indgåelse.

Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen, mener, at det undergraver regeringens argumenter for at fjerne finansieringen af den grønne omstilling, den såkaldte PSO-afgift, fra erhvervslivet. Og at der heller ikke er grund til at forringe energiaftalen:

  • - Regeringen foregøgler fortsat, at PSO grundlæggende er i strid med EU-regler. Det passer ikke. PSO kan fortsætte som hidtil med en mindre justering i måden, den tilbageføres på. Denne model har fx Tyskland fået godkendt i EU.
  •  
  • - Regeringen påstår, at energiaftalen er blevet dyr for erhvervslivet. Det passer ikke. Svarene viser, at hvor en typisk virksomhed med et elforbrug på 35 GWh i 2020 havde en forventet eludgift på 26,2 mio. kr., er den nu nede på 16,7 mio. kr.  Det er et fald på fald på 36 %, og det uden at ændre på hverken energiaftalen eller PSO-modellen. Energitunge virksomheder vil få et endnu større fald.

 

  • - Regeringen foregøgler, at energiaftalen koster langt mere i PSO -udgifter end forudsat. Det passer ikke. Den øgede udgift til PSO stammer næsten udelukkende fra tidligere tiltag. Af den samlede stigning i PSO på 11 mia. kr. i perioden 2017-2020 kommer kun de 0,6 mia. kr. fra energiaftalen. Derfor er det useriøst at give energiaftalen skylden og kræve den genforhandlet.

 

  • - Regeringen giver også udtryk for, at energiaftalen samlet er blevet langt dyrere end forventet. Det passer ikke. Den seneste opdatering viser, at energiaftalen i perioden 2015-2020 er 2 mia. kr. billigere end forudsat. Det kunne være endnu billigere, hvis regeringen ville gribe ind over for de stigende udgifter til biogas, som bliver 2 milliarder dyrere end forventet.

 

Læs Enhedslistens sprøgsmål og ministerens svar her :  http://www.ft.dk/samling/20161/almdel/fiu/bilag/20/1688190.pdf

Onsdag, 16. november 2016 - 13:21

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]