Gå til hovedindhold

DR udlægger danskernes nej til at afskaffe retsforbeholdet forkert

DR bragte i går en nyhed om afstemningen om retsforbeholdet sidste år. En af nyhedens påstande var, at Enhedslisten lokkede vælgerne til at stemme nej ved at love danskerne en parallelaftale om Europol. Forkert, siger fungerende EU-ordfører Finn Sørensen.

Ifølge DR's udlægning var det alene udsigten til en parallelaftale, der fik tvivlere til at stemme nej. DR’s vinkel var så, at fordi en parallelaftale ikke er på plads endnu, er der Enhedslistevælgere, der har stemt nej på et forkert grundlag.  

 ”Det er selvfølgelig ikke rigtigt.” siger Finn Sørensen.

Den undersøgelse, DR bruger, viser, at ca. halvdelen af Enhedslistens vælgere to uger før afstemningen var i tvivl om, hvorvidt Danmark nemt kunne tilslutte sig Europol, selv om der blev stemt nej d. 3. december. Lige inden afstemningen var det kun omkring 10 %.”

”DR udlægger det, som om det udelukkende er diskussionen om, hvor nemt det er at få en parallelaftale, der har flyttet folks holdninger. Det er der bare ikke belæg for i undersøgelsen, som DR selv refererer den, for det bliver vælgerne tilsyneladende ikke spurgt om,” siger Finn Sørensen og fortsætter:

 "Enhedslisten sagde dengang, at Danmark med al sandsynlighed kan få en parallelaftale om Europol. Forhandlingerne om en parallelaftale er ikke afsluttet endnu, så det tror vi stadig kan lykkes, hvis den politiske vilje er til stede hos statsministeren og EU-kommissionen. Vi sagde også, at hvis det ikke lykkedes, så vil vi støtte, at der afholdes en særskilt folkeafstemning om Danmarks medlemskab af Europol. Selv om man stemte nej d.3. december, vil Danmark altså alligevel kunne fortsætte med at være tilknyttet Europol, hvis et flertal af befolkningen ønsker det. Det var rigtigt dengang. Det er det stadig,” forklarer Finn Sørensen.

Finn Sørensen er af den overbevisning, at der var andre grunde til nejet: ”Gennem valgkampen gik det op for flere og flere, at afstemningen ikke handlede om for og imod Europol, men om at give et tilfældigt flertal i Folketinget mulighed for at afgive selvbestemmelse på hele det retspolitiske område. Det var det, afstemningen drejede sig om, og det var det, som et klart flertal af vælgerne sagde nej til,” slutter Finn Sørensen.

Lørdag, 5. november 2016 - 13:42

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]