Gå til hovedindhold

Minister skal iværksætte undersøgelse af Nordea

Enhedslisten mener, det er udmærket, at Nordea offentliggør en intern undersøgelse af bankens medvirken til brug af skattely, og at de i et vist omfang indrømmer fadæsen. Men Enhedslisten mener, at Nordea springer over, hvor gærdet er lavest, og kræver, at ministeren iværksætter en uvildig undersøgelse af bankens medvirken til ulovligheder.

Fungerende skatteordfører Finn Sørensen udtaler:

  • - Det er fuldstændig uacceptabelt, at Nordens største bank hjælper grådige spekulanter med at undgå skattebetaling. Multinationale virksomheders skatteunddragelse er en af de allerstørste trusler mod vores velfærdssamfund. Derfor må ministeren på banen og sikre en uafhængig undersøgelse af Nordeas medvirken til brug af skattely.
  •  
  • - Nordea påstår, at der ikke er beviser for, at banken ”proaktivt har bidraget til kunders eventuelle skatteunddragelse”. Det lyder som en nem forklaring. Der er nok ikke fundet skriftlige dokumentation for rådgivning om, hvordan man præcist snyder i skat. Men hjælp til at etablere selskaber uden forretningsmæssige formål har kun et formål: at undgå at betale skat.
  •  
  • - Nordeas undersøgelse er dybt mangelfuld. De har kun undersøgt 129 af de 562 kunder i skattely, der er administreret af advokatfirmaet Mossack Fonseca. Hvad med resten? Hvilke andre skattely-firmaer har Nordea samarbejdet med, og gør man fortsat det? Og hvad med perioden før 2010, der åbenbart har været endnu mere betændt end det, bankens undersøgelse viser? Vigtige spørgsmål som disse mangler vi at få svar på.
  •  
  • - Det er respektløst, når Nordea afviser, at baguddatering af dokumenter ikke er ulovlig, bare fordi medarbejderne i Nordea ikke har tjent på det. Det har kunderne åbenlyst – og medvirken til snyd er også ulovlig.

 

Enhedslisten stiller følgende spørgsmål til erhvervs- og vækstministeren:

Vil ministeren - evt. med en henvendelse til de svenske myndigheder - arbejde for, at der på baggrund af Nordeas interne undersøgelse vedr. medvirken til brug af skattely kommer en tilbudsgående, uafhængig og åben undersøgelse af Nordea-koncernens medvirken til kunders brug af skattely.

Onsdag, 20. juli 2016 - 13:58

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]