Gå til hovedindhold

Udenrigsministeren må give slip på skønmaleri af Afghanistan

I dag lanceres tre delrapporter om Danmarks krigsførelse og udviklingsindsats i Afghanistan. Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm, undrer sig over at Udenrigsministeren fortsat holder fast i, at det overordnet har været positivt for Afghanistan, og efterlyser en bredere analyse af Afghanistan krigen og den aktuelle situation.

-Det er utroligt at Christian Jensen så stålsat kan sige at Danmarks indsats har gjort Afghanistan til et bedre land at leve i. Hvert år bliver flere civile dræbt end det foregående, Taleban vinder frem overalt og demokrati og kvinders rettigheder er fraværende i store dele af landet. I den virkelighed, er det ikke rimeligt at holde fast i et skønmaleri af situationen.

- Rapporterne viser at der manglede klare politiske mål for indsatsen, og at man havde for dårligt kendskab til de lokale forhold i Afghanistan. Det er vigtigt at få konkluderet, og bør kalde på eftertanke i forhold til at sende soldater og kampfly til Irak og Syrien hvor det også halter med strategien.

- Vi mangler stadig svar på, om de mange mål for Afghanistankrigen om demokrati, terrorbekæmpelse osv. er blevet opfyldt. Det mener jeg ikke de er. En stor undersøgelse i Norge har lige konkluderet, at det er gået dårligt med terrorbekæmpelse, demokrati og stabilisering, men er lykkedes at få et tættere forhold til USA. I Danmark får vi desværre kun mulighed for at kradse i overfladen, fordi der ikke er lavet en bred undersøgelse, men kun er bestilt tre smalle delrapporter.

-Endelig er spørgsmål som fangehåndtering ikke behandlet i undersøgelserne, fordi det i opdraget blev overladt til Irak- og Afghanistankommissionen. Den er jo imidlertid blevet nedlukket af regeringen, så der er fortsat mange vigtige ubesvarede spørgsmål om Danmarks krigsførelse i Afghanistan vi trænger til at få undersøgt.

Torsdag, 9. juni 2016 - 9:53

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]