Gå til hovedindhold

Økonomiaftale forringer sundhedssystemet

Danske Regioner og regeringen har netop indgået en aftale om regionernes økonomi for 2017. Aftalen forringer sundhedssystemet voldsomt. Det vil føre til dårligere behandlinger, ringere arbejdsmiljø og nedlæggelse af tusindvis af stillinger.

Susanne Langer, Enhedslistens repræsentant i Danske Regioners bestyrelse, siger om aftalen:

  • - Det er en helt igennem uacceptabel aftale, som vil forringe sundhedssystemet markant. Regeringen sender regningen for flere behandlinger til de ansatte og patienterne. Jeg frygter for de ansattes arbejdsmiljø og patienternes sikkerhed.
  •  
  • - Jeg kan ikke støtte en aftale, hvor regionerne skal finansiere regeringens sundhedspolitiske løfter. Hvis regeringen vil have flere og bedre behandlinger, må den betale for det. Aftalen giver ikke et sundhedssystem i verdensklasse – den afvikler det.
  •  
  • - Nu skal regionerne oven i købet være taknemmelige for at beholde de sine egen penge, fremfor at aflevere til staten. Det var ellers regeringens første udspil.

 

  • - Aftalen afspejler klart, at regeringen prioriterer det private frem for at styrke det offentlige sundhedsvæsen.

 

Rune Lund, Enhedslistens regionalordfører i Folketinget, siger om aftalen:

  • - Den her økonomiaftale er en bombe under trygheden i sundhedsvæsenet. Vi vil se mere overbelægning, nedslidning af personale, stress og fejl i sundhedsvæsenet. Det vil gå hårdt ud over patienterne. Og det skyldes alt sammen, at regeringen sparer sammen til skattesænkninger og gaveregn til de rige i efteråret.

 

 

Baggrund

Økonomiaftalen tilfører på papiret 0,2 mia. kr. til regionernes driftsudgifter i 2017.

Derudover fremhæver regeringen 0,3 mia., som allerede er tildelt med finanslovene for 2015 og 2016 og skal bruges på nye udredningsgarantier og privatisering.

Danske Regioner har opgjort, at der er behov for 2 mia. kr. blot for at finansiere de øgede udgifter til medicin, kræftbehandlinger, flere ældre og flygtninge, og flere besøg hos de praktiserende læger. Derfor skal der spares 1,8 mia. kr. andre steder for at følge med udgiftspresset, og det vil risikere at koste anslået 3600 stillinger i sundhedssystemet fordelt mellem nedsatte normeringer og direkte fyringer.

Personalet bliver fortsat bedt om at løbe endnu stærkere og producere 2 % mere hvert år, hvilket svarer til en yderligere underfinansiering på 1,3 mia.

Endelig fastholder regeringen anlægsniveauet på 2 mia. kr. til trods for, at regionerne har brug for 4,7 mia. kr. for at kunne finansiere nødvendig apparatur, bygningsvedligehold, kræft-strålekanoner og ny IT.

Der indføres desuden et problematisk indgreb i regionernes mulighed for at høste effektiviseringerne, når de nye supersygehuse står færdige. Her kræver regeringen at få indflydelse over 50 % af midlerne til nye opgaver. På sigt vil dette udgøre ca. 1,3 mia. og det vil besværlige gøre regionernes planlægning.

Aftalen indeholder intet om forbedringer af eller fokus på det stærkt pressede arbejdsmiljø.

Torsdag, 9. juni 2016 - 13:25

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]