Gå til hovedindhold

Børsnoteringen af DONG er en sort dag

I dag børsnoteres DONG efter en lang og dramatisk proces. Da Børsen åbnede, var DONG –aktierne prissat til 235 kr. pr. aktie svarende til en samlet værdi på 98,2 milliarder kr. Selv om kursværdien kan svinge, er der ingen tvivl om at staten solgte aktierne til bl.a. Goldman Sachs alt for billigt.

Rune Lund, Enhedslistens skatteordfører, siger:

- Det er en sort dag for Danmark. DONG er et selskab i rivende udvikling, og hvorfor skal det danske samfund sælge ud af arvesølvet? DONG’s værdi blev oprindeligt sat til 31 mia. kr., og nu er værdien mere end tredoblet. Det er absurd, at vi på denne måde forærer fællesskabets værdier til spekulanter i Goldman Sachs.

- Helt principielt skal staten slet ikke sælge ud af vores væsentligste infrastruktur. At det nu har vist sig, at man solgte aktierne til Goldman Sachs til spotpris, for derefter at opjustere værdien til det tredobbelte vidner om en helt igennem skandaløs proces. 

- DONG er førende inden for havvindmøller, og vi kan se, at store dele af den sorte energi er på vej ud. Derfor kan selskabet på sigt være meget endnu mere værdifuldt end i dag. Det gør den lave prisfastsættelse ved salget af aktier til Goldman Sachs endnu mere skandaløs.

Den voldsomme stigning i DONG’s værdi har også fået Enhedslisten til at kræve en undersøgelse af DONG-salget.

- Der er behov for en tilbundsgående undersøgelse af hele processen omkring salget af DONG. Hvordan kan firmaet vokse så meget i værdi på så kort tid? Har de bonusprogrammer som DONG’s topledelse modtog givet dem incitamenter til at værdiansætte selskabet for lavt? Det er spørgsmål vi mener bør undersøges enten af Rigsrevisionen eller af en anden uvildig undersøgelse.

Torsdag, 9. juni 2016 - 10:53

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]