Gå til hovedindhold

GMO-dyrkning skal ikke alene godkendes af landbrugsministeren

Miljø- og Fødevareministeren kan ikke alene godkende dyrkning af nye GMO-afgrøder, hvilket var foreslået i lovforslaget (L58). En række ændringsforslag giver i stedet beføjelser til Miljø- og fødevareudvalget, som skal behandle ansøgninger om nye GMO-afgrøder.


Enhedslistens Fødevareordfører Søren Egge Rasmussen udtaler.

  • - Ændringsforslagene til lovforslaget har til hensigt er at sikre, at det ikke bliver Fødevare- og Miljøministeren som får vidtgående bemyndigelser i loven til at godkende kommende GMO-dyrkning i Danmark.
  • I stedet fastlægger ændringsforslagene, at det sikres at alle GMO-sager omfattet af lovforslaget forelægges for Miljø- og Fødevareudvalget før afgrøderne kan godkendes til dyrkning eller afvises til dyrkning i Danmark.
  •  
  • - Enhedslisten havde helst set lovforslaget ændret, så Danmark kunne fastholdes som en GMO-fri Zone i Europa. Dermed kunne det sikres, at der ikke sker GMO-forurening af den økologiske produktion og den del af det konventionelle landbrug der ikke ønsker at dyrke GMO-afgrøder. Samt forhindre risikoen for skader på naturen og risikoen for højere anvendelse af sprøjtegifte, når GMO-afgrøder er modstandsdygtige overfor bestemte sprøjtegifte.
  •  
  • - Barrosodirektivet fra EU indeholder desværre ikke hjemmel til, at nationalstater kan indføre et generelt nationalt forbud mod dyrkning af GMOére og et midlertidigt forbud kan ikke have en permanent karakter. Derfor er løsningen nationalt, at sikre at alle nye GMO-ansøgninger får en konkret politisk behandling og ikke blot overlades til ministeren at sagsbehandle. Det fremgår af svar på spørgsmål 8 at der fremover forventes 2-4 ansøgninger om GMO dyrkning i EU.
  •  
  • - Det fremgår af svar på spørgsmål 6, at nogle lande har truffet nationale politiske beslutninger om at undgå GMO-dyrkning på deres territorier. Dette er tilfældet i Frankrig, Grækenland, Letland, Litauen, Ungarn og Østrig.
  •  
  • - Enhedslisten vil arbejde videre for at et egentligt GMO-forbud også kan blive vedtaget i Danmark. Vi har opnået en delsejr ved at det ikke bliver landbrugsministeren der kan godkende dyrkning af GMO-afgrøder.

 

Bilag

Artikel i Politiken:

http://politiken.dk/indland/politik/ECE3215805/gmo-afgroeder-skal-godkendes-i-folketinget/

Dokumenter fra Folketinget

 

http://www.ft.dk/Search.aspx?q=l58&as=1&sf=dok&msf=dok&SearchDepthFull=&Samling=20151&Udvalg=&Facet2=

Mandag, 23. maj 2016 - 11:03

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]