Gå til hovedindhold

Gerningsmændene bag Scandinavian Star-branden skal findes og straffes

I over et kvart århundrede har danske og norske myndigheder lukket øjnene og snakket uden om mord på 159 passagerer på Scandinavian Star i april 1990.

Krav om en grundig og uvildig efterforskning er blevet afvist af skiftende regeringer. Nu må det være slut, mener Enhedslistens Søren Søndergaard. 

Med afsløringen af, at Søfartsstyrelsens ansvarlige hovedundersøger af branden, Flemming Thue Jensen, allerede dengang påpegede, at branden var et resultat af bevidst og planlagt sabotage, må de ansvarlige politikeres snik-snak være slut. Derfor kræver Søren Søndergaard, som har beskæftiget sig med sagen siden han første gang kom i folketinget i 1994, at regeringen og justitsminister Søren Pind afsætter de nødvendige ressourcer til en grundig og uvildig undersøgelse af hele sagen, herunder af om Folketinget er blevet vildledt.

Søren Søndergaard, siger:

- I mange år forsøgte MF Tommy Dinesen fra SF, MF Tom Behnke fra Fremskridtspartiet/Frihed 2000 og jeg at få skiftende justitsministre til at undersøge de pårørendes påstande om, at branden på Scandinavian Star ikke skyldtes et uheld eller en enlig brandstifter, men at det var et resultat at et bevidst og planlagt massemord. Af hidtil uopklarede årsager valgte skiftende regeringer at lukke øjnene og afvise en uafhængig undersøgelse.

-          I dag er den ansvarlige hovedundersøger af branden trådt frem i Politiken og har forklaret, at det allerede dengang stod klart, at massemordet ikke skyldtes en enlig brandstifter, men et bevidst og nøje planlagt angreb. Dermed falder skiftende regeringers bortforklaringer totalt til jorden.

- Nu må nok være nok. Enhedslisten kræver, at regeringen og justitsminister Søren Pind afsætter de fornødne ressourcer uden nogen overkant til at få opklaret den alvorligste forbrydelse i Skandinavien siden 2. verdenskrig. De ansvarlige for massemordet skal findes og stilles til ansvar.

Enhedslisten har kaldt Justitsministeren i samråd for at redegøre for, hvad han vil gøre for at få opklaret forbrydelsen, herunder afklare om Folketinget er blevet først bag lyset i sagen. 

Søndag, 21. februar 2016 - 11:10

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]