Gå til hovedindhold

Overklassen skal ikke spise hele kagen

Politiken og AE-rådet kan torsdag fortælle, at indkomsterne er stukket helt af for overklassen, mens indkomsterne har været direkte faldende for arbejdere de seneste år. Overklassen med familier udgør bare tre pct. af befolkningen, og siden 2010 er det kun overklassen, der har oplevet stigende indkomster. Alle andre grupper i samfundet har oplevet stagnation eller decideret faldende erhvervsindkomster.

Det får Enhedslisten til at kræve et opgør med denne skæve udvikling, der kun gavner en lille minoritet i samfundets allerøverste top.

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, siger:

  • - Vi skal ikke finde os i, at det er en lille gruppe, der skummer fløden, mens den brede befolkning ikke får del i indkomststigningerne. Det er jo ikke kun topcheferne, som skaber værdi, men det er kun dem, der får.

 

  • - Når den lille elite løber med alle pengene, er det resultatet af direktørerne giver sig selv lønforhøjelser og milliard-bonusser mens fagtoppen har accepteret løntilbageholdenhed de seneste mange år.

 

  • - Men der er også tale om et politisk svigt. Skatten er igen og igen blevet sænket for topskatte-segmentet, for selskaber, for aktionærer og for de rigeste boligejere.

 

  • - Der er brug for en markant omfordelingsreform, der gør op med den skæve udvikling. Skattesænkningerne for samfundets top skal rulles tilbage, og så skal skatten i stedet sænkes for ganske almindelige arbejdere og lavindkomstgrupper.

 

  • - Og så skal fagtoppen til at vågne op. Når der er råd til kæmpe lønfremgang på direktør-gangene, så er det på tide at også dem der skaber værdierne bliver belønnet.

 

AE-Rådets undersøgelse her: http://www.ae.dk/sites/www.ae.dk/files/dokumenter/analyse/ae_tilbagegang-i-arbejdernes-lonindkomst-siden-krisen.pdf

Enhedslisten har i længere tid haft fokus på den skæve udvikling, se f.eks. her: http://dyrebosser.dk/

Torsdag, 19. november 2015 - 11:08

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]