Gå til hovedindhold

EL om retsforbehold: Borgerne skal høres om mere end asyl

Lars Løkke lovede under sin åbningstale, at Venstre ville sikre endnu en folkeafstemning, hvis Danmark på et senere tidspunkt skal med i EU’s asylpolitik. Det er positivt, men langt fra nok. Der bør være en folkeafstemning, hver gang befolkningen skal afgive suverænitet til EU, mener Enhedslisten. Fastholder regeringen afstemningen som den er 3. december, vil et ja betyde, at der kan afgives mere og mere suverænitet til EU uden yderligere folkeafstemninger, siger retsordfører, Pernille Skipper.

- Det er da fint, at Lars Løkke vil love, at danskerne bliver spurgt igen, hvis der skal afgives mere selvbestemmelse til EU, når det kommer til asylpolitikken.  Det er jo en alvorlig sag, når der skal afgives suverænitet. Når det først er sket, kan magten ikke tages tilbage til det danske Folketing igen.

Garanti bør gælde alle områder

Pernille Skipper mener, at man burde spørge danskerne, hver gang politikerne ønsker at afgive suverænitet til EU. Løkkes udmelding i åbningstalen vidner ikke om, at Venstre skulle have hensigter i den retning.

- Det undrer mig rigtig meget, at Løkke ikke udstrækker den garanti til at gælde for alle de andre dele af retsområdet. Det burde være sådan at befolkningen bliver spurgt, hver gang der afgives suverænitet. Også når det gælder selvbestemmelse om forældremyndighed, skilsmisser, konkurser, domstole osv. Fastholder Løkke afstemningen, som den er i dag, vil alle de områder for fremtiden kunne besluttes, uden at den danske befolkning bliver spurgt igen.

Meget mere end Europol

Enhedslistens retsordfører understreger, at afstemningen om retsforbeholdet omhandler mange andre retsområder end blot politisamarbejdet. Og på alle disse områder vil beslutningerne blive truffet længere fra befolkningen og dermed blive mindre gennemsigtige.

- Afstemningen den 3. december handler bestemt ikke kun om Europol. Jeg kan godt høre, at Løkke gerne vil bilde os alle sammen det ind, men det er ikke sandt. Også regler om skilsmisser, forældremyndighed, konkurser, gældssanering og meget andet vil blive overladt til EU, hvis retsforbeholdet bliver afskaffet. Det trækker beslutningerne længere væk fra borgerne og betyder mere lukkethed om beslutningsprocesserne.

Tirsdag, 6. oktober 2015 - 14:12

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Nyt fra afdelingen
13. aug – Frederikshavn
Ansvaret for dagpengenes fald
10. aug – Frederikshavn
68 er mere end nok
9. jul – Fagligt Landsudvalg
På vej mod en ny socialreform?
7. jul – Frederikshavn

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]