Gå til hovedindhold

Krisen er ikke slut for de danske lønarbejdere

Det går fremad for de danske virksomheder, men billedet er et andet for de danske lønmodtagere. Her er et godt stykke vej, før trygheden er tilbage og ledigheden kommet til livs.

Det viser De Økonomiske Råds forårsrapport om dansk økonomi, som blev lanceret i dag.

Socialordfører Finn Sørensen siger:

- Vismandsrapporten understreger for mig at se, at krisen ikke er slut for de danske lønarbejdere. Den stigende beskæftigelse fra 2013 til 2014 er drevet af offentlige anlægsarbejder og af øget privatforbrug, men der er stadig 180.000 danskere som gerne vil have et job. Virksomhederne holder derimod stadig på pengene og vil ikke investere i blivende jobs og produktion. Derfor ligger ledigheden ifølge vismændene også over sit strukturelle niveau, og utrygheden ude på landets arbejdspladser er ikke væk.

- Selvom beskæftigelsen er vokset i den private sektor, så sker det inden for brancher, hvor deltidsansættelser og kort-tidskontrakter er udbredte – fx handel og erhvervsservice, samt vikarbranchen. Folk bliver i stigende grad ansat på usikre vilkår og til en løn, som er svær at leve af. Samtidig kan den generelle lønudvikling kun lige følge med inflationen, så optimismen findes først og fremmest på direktørgangen, hvor lønudviklingen sætter nye rekorder.

- Samtidig peger vismændene på, at 2/3 af beskæftigelsesvæksten er drevet af job til udlændinge. Det understreger billedet af, at arbejdsgiverne ikke investerer i uddannelse og efteruddannelse af danske ansatte og arbejdsløse, men spekulerer i at ansætte udlændinge til dårlige løn og arbejdsvilkår i fx byggeriet og serviceerhvervene.”

Tirsdag, 26. maj 2015 - 9:52

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]