Gå til hovedindhold

Venstrefløjen skal samles

Debatindlæg bragt i Politiken den 5. december 2003

Af Søren Søndergaard, MF (ENH)
Jeg afslører nok ingen statshemmeligheder, når jeg konstaterer, at Anders Fogh Rasmussen og VK-regeringen har store problemer i øjeblikket. Strategisk vigtige forslag som angrebet på dagpengereglerne må trækkes i land igen. Ministre mistænkes for kammerateri. Og repræsentanter for de to regeringspartier river hovederne af hinanden offentligt, halvoffentligt og bag lukkede døre.
Et symptom på, hvor trængt regeringen føler sig, er det enslydende modangreb, der kommer fra liberale kredse: Øv- bøv, oppositionen har det meget værre og er ikke enig om noget som helst.
Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, er citeret for det flere gange her i avisen, og statsministerens uofficielle pressemedarbejder, redaktør ved Dagbladenes Bureau, Michael Ulvemann, gentog det næsten ordret i en lederartikel i en stribe Venstre-aviser et par dage senere.
At Fogh-regeringener i krise, er selvfølgelig opmuntrende for oppositionen. Men jeg tror samtidig, at ikke mindst Socialdemokratiet skal bemærke den kerne af sandheden, der ligger i det liberale modangreb. Skal der flyttes tilstrækkeligt mange stemmer til et regeringsskifte ved næste valg, må vælgerne overbevises om, at det fører til en anden og bedre politik end den, de har måttet trækkes med under VK-regeringen.
Bl.a. af den grund foreslog Enhedslisten de andre oppositionspartier for et stykke tid siden, at vi ikke blot skulle støtte gymnasieelevernes krav om lavere klassekvotienter, men også slå fast, at det var et af de forslag, vi ville stille sammen, når en ny folketingsammensætning gjorde det muligt at få det vedtaget på trods af V, K og DF.
Jeg tror, at det vil være en god ide, hvis Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten gentager den recept ved andre lejligheder - også gerne med de radikale og Kristendemokraterne. Oplagte emner er et kvalitetsløft til folkeskolerne, forældrebetalingen i daginstitutionerne, styrkelse af den kollektive trafik, et fortsat nej til genmanipulerede organismer i naturen og en skærpet kurs over for kemikalierne i vores hverdag.
Godt ville det også være, hvis vi sammen kunne give nogle klare meldinger om at standse udsalget af arvesølvet i form af privatiseringer og udliciteringer og for offentlige investeringer i arbejdspladser. Privatiseringerne er også en del af det generationstyveri, som regeringen med Holger K. Nielsens ord (Pol. 22.11.) gennemfører. Og Mogens Lykketoft har selv understreget (også 22.11.), at vi skal investere i fremtiden og skabe beskæftigelse.
På andre områder er der tilsyneladende ikke noget godt grundlag for fælles valgløfter. Det gælder modstanden mod krigen i Irak, hvor Socialdemokratiet igen slutter op om regeringen; det gælder arbejdsmarkedspolitikken, hvor Socialdemokratiet lod sig binde til den såkaldte fire i arbejde-reform; og det gælder det meste af indvandrer- og flygtningepolitikken. Her har Socialdemokratiet lagt sig så tæt op ad regeringen, at det vil være svært at finde fælles grundlag med Enhedslisten. Men det understreger blot, at et nyt flertal i Folketinget ikke er nok. Der er også brug for en styrket venstrefløj.

Tirsdag, 2. december 2003 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]