Gå til hovedindhold

Terrorpakken - en trussel mod demokratiet

Af Line Barfod, folketingsmedlem for Enhedslisten

Det er naturligt, at regering og folketing i lyset af de forfærdelige terrorhandlinger den 11. september 2001 gennemgår lovgivningen for at se, om det er nødvendigt med
ændringer. Men den terrorpakke, der er fremlagt, går langt videre og omfatter en række indgreb, der intet har med terrorbekæmpelse at gøre.

Det største problem ved terrorpakken er, at det er meget uklart, hvad der er omfattet af den nye terrordefinition, og hvad der ikke er. Jeg frygter, at det vil få nogle mennesker til
at afholde sig fra at deltage i eller støtte politiske eller humanitære aktiviteter af frygt for at blive mistænkt for terrorsympati.

Det fremgår blandt andet, at terror er angreb mod et lands eller en international organisations økonomiske og samfundsmæssige strukturer. Men hvad er en »struktur«?

Der er dog den begrænsning, at den handling, man foretager, skal tilføje landet eller den internationale organisation »alvorlig skade«. Men hvad er så »alvorlig skade«? Det står der intet om.

Desuden handler terrordefinitionen om angreb på magthavere, dvs. et lands myndigheder eller en international organisation. Der er dog tilføjet, at terror også kan være at skræmme en befolkning i alvorlig grad, men kun hvis det kan tilføje et land eller en international organisation alvorlig skade.

Når man andre steder i straffeloven taler om »skade«, måles det i kroner og ører.
Hvis det også kommer til at gælde terrorlovgivningen, kan det betyde, man ikke er terrorist, hvis man bomber et slumkvarter, men terrorist når målet er World Trade Center.

Enhedslisten ønsker en klar definition på terror, der dækker aktiviteter, som bevidst rammer eller truer uskyldige civile, og som er egnede til at skabe skræk og rædsel i en bredere kreds af befolkningen. En sådan definition vil også omfatte angreb udført af magthavere.

Enhedslisten vil arbejde for at få afklaret, hvilke aktiviteter terrorbestemmelsen kommer til at omfatte og hvilke ikke. Og om forslagene overhovedet vil kunne anvendes til at bekæmpe terror eller om de i stedet vil give yderligere vind i sejlene til anti-demokratiske
kræfter.

Men der er behov for at mange blander sig i debatten om de afgørende ændringer der lægges op til.

 

Onsdag, 23. januar 2002 - 0:00

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]