Gå til hovedindhold

Fakta om skattereformen


Rød eller blå skattereform

Regeringen havde et valg: De kunne lave en rød og socialt afbalanceret skattereform med Enhedslisten eller en blå skattereform, der gør uligheden i Danmark større, med højrefløjen. De valgte det sidste.

Påstande om, hvem, der ville samarbejde med hvem og om hvad, har fløjet gennem æteren, men skattereformens konsekvenser er for alvorlige til, at det hele skal gå op i spin. Denne side koncentrerer sig om fakta. Om forskellene på to reformer, der ikke blot ændrer på regnestykker, men på tilværelsen for levende mennesker i kød og blod. Siden opdateres løbende.


De fattigste bliver fattigere

Skatteaftalen mellem regeringen, Venstre og Konservative giver skattelettelser til folk i arbejde på bekostning af dem, der ikke har et arbejde. Enten fordi de har fået en fyreseddel under krisen eller er ramt af sygdom eller handikap.

Den blå skattereform skaffer nemlig 3 mia. til skattelettelser ved at lade dagpenge, kontanthjælp og førtidspension sakke bagud i forhold til lønudviklingen. Regeringen hævder, at overførselsindkomsterne fortsat vil vokse; de vil bare ikke vokse så meget. Det er rent spin. For tager man højde for inflationen, bliver overførselsindkomsterne reelt fastfrosset, og det vil kunne mærkes på daglige indkøb.

Permanente forringelser

De mennesker, der har mindst, får altså endnu mindre at gøre godt med sammenlignet med resten af samfundet. Den sygeplejerske, der blev fyret på grund af offentlige nedskæringer, og den håndværker, der ikke kan arbejde efter en blodprop, får en stram livrem på, som ikke løsnes, selvom resten af Danmark bliver rigere. Uligheden bliver permanent. 

NB! 'Spørgsmål og svar' om skattereformen kommer snart!

Det sagde regeringen nej til

Regeringen sprang i sidste øjeblik fra aftalen med Enhedslisten. Dermed kasserede de en reform, der var socialt afbalanceret og indeholdt flere gode tiltag:

  • Ideen om at stjæle 3 mia. fra ledige, syge og mennesker med handikap var droppet.
  • Særlig ledighedspakke til 1,2 mia. kr. med bl.a. uddannelse til unge ledige og bedre muligheder for seniorjob til ældre ledige, der bliver ramt af efterlønsforringelserne.
  • Afgifterne på fedt- og sukker, der vender den tunge ende nedad, var taget ud.
  • Beskatning af landbruget og boligejere.
  • Børnechecken blev bevaret for alle danskere.

Alt dette opgav regeringen til fordel for en blå reform med de borgerlige.

Læs det kasserede, røde aftaleudkast.
Læs mere om forskellen på de to reformer.

Hvad sker der nu?

De mennesker, der stemte på en ny regering for at få en ny politik, er blevet snydt. Med skattereformen fortsætter VK-regeringens asociale spor og øger uligheden i Danmark markant. Det kan Enhedslisten naturligvis ikke lægge stemmer til.

Journalister har spurgt, om Enhedslisten så vil vælte regeringen. Til det er der kun at sige, at regeringen er en mindretalsregering, der selv må sørge for opbakning til deres politik. Vi stemmer for politik, der trækker Danmark i en solidarisk retning, og imod politik, der betyder det modsatte. Hvis det betyder, at regeringen på et tidspunkt bringer sig selv i mindretal, så er det dens eget valg.

Det kan du gøre

Enhedslisten vil gøre sit yderste for at presse regeringen tilbage på sporet, men vi kan ikke gøre det alene. Du kan hjælpe ved at dele denne side på facebook, printe og uddele denne flyer om skattereformen og ved at blive medlem af Enhedslisten.

Download flyer om skattereformen.

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]