Gå til hovedindhold

Fleksjob- og førtidspensionsreform

Regeringen har indgået et mørkeblåt forlig om en reform af fleksjobordningen og førtidspension.
Officielt for at få flere i arbejde i stedet for på førtidspension - men i praksis for at flytte syge til lavere ydelser.

 

Centrale problemer:


Der er ikke fulgt penge med.
Folk under 40 skal i ressourceforløb, før pension eller fleksjob kan komme på tale. Men der er ikke fulgt penge med reformen, så første år har kun affødt 1506 ressourceforløb - behovet var 14.600. 

Det bliver nærmest umuligt at få førtidpension. Enhver med bare 2 timers arbejdsevne henvises til minifleksjob, som reelt ikke findes. På den måde flyttes alvorligt syge fra førtidspension på 17.075 kr. til kontanthjælpssats på 10.248 kr (nogen vil dog have ret til ledighedsydelse på 15.200 kr). 

Fleksjobbere bliver fattigere. Hvor fleksjobbere før var sikret mindste overenskomstløn, får de nu kun løn for effektiv arbejdstid og et beskedent tilskud for resten. Det betyder, at fx en buschauffør i 15 timers fleksjob mister mindst 4.500 kr. om måneden.

Arbejdslivet bliver evigt usikkert. Kommuner må holde borgere hen i ressourceforløb for evigt i stedet for at bevilge fleksjob eller pension. Og fleksjob bevilges midlertidigt for enhver under 45 år, selv når vedkommende har en åbenlyst kronisk sygdom. Sygdom eller handicap sætter altså en stopper for langtidsplanlægning.

Jo større handicap
 - desto fattigere bliver du


"Økonomisk incitament" skal få mennesker med handicap og sygdomme til at arbejde mere. Derfor får fleksjobbere nu kun rigtig løn for deres effektive arbejdstid: Jo mindre arbejdsevne, desto lavere løn - jo større handicap, desto fattigere.

For fleksjobbere med fx muskelsvind betyder det, at deres løn falder, når sygdommen udvikler sig. For de svageste betyder det, at de i stedet for pension visiteres til ikke-eksisterende mikrofleksjob og strander på kontanthjælp. 

Socialrådgivernes formand Bettina Post kalder princippet "ønsketænkning, der hører hjemme i et julekatalog". For selvfølgelig rejser en kørestolsbruger sig ikke op, bare fordi man trækker hende i løn. Det påpegede Mette Frederiksen selv, før hun blev minister - nu er hun vendt på en tallerken.

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]