Gå til hovedindhold
Goldman Sachs hovedkontor

Derfor skal private ikke overtage vores velfærd

Koncerner og kapitalfonde skal ikke lege købmandsbutik i vores velfærd. Der skal hensynet til borgerne stå i centrum – ikke virksomheders kortsigtede økonomiske interesser.    --   Johanne Schmidt-Nielsen

Otte vigtige grunde til, at virksomheder og kapitalfonde ikke skal drive vores skoler og plejehjem. 

 

1) Kernevelfærd er for fællesskabet
Vi skal ikke have koncerner og kapitalfonde til at lege købmandsbutik i vores velfærd. Der skal hensynet til mennesket og samfundet stå i centrum – ikke nogle virksomheders kortsigtede økonomiske interesser. Læs mere.

2) Velfærd er ikke vareproduktion
Plejehjem og vuggestuer kan ikke drives og effektiviseres som en industrivirksomhed. Det handler ikke bare om at gøre det så effektivt som muligt. Det handler om at gøre det godt. Det kræver tid, også til ting der ikke kan måles og vejes og effektiviseres. Læs mere.

3) Virksomheder kan krakke
Når private velfærdskoncerner krakker, er det samfundet, der må samle stumperne op på skatteydernes regning. Læs mere.

4) De private er ikke billigere 
Når private driver velfærd, så skal de have et afkast – og det betyder en ekstra udgift for skatteyderne. Penge, der kunne have været brugt på mere velfærd til borgerne, ender i aktionærernes lommer. Læs mere.

5) Effektiviseringer = forringelser
Velfærdskoncernernes forretningskoncept er enkelt: Man tager skatteydernes penge, forringer servicens kvalitet og medarbejdernes vilkår. Det giver en gevinst til aktionærerne. Læs mere.

6) Erfaringerne er dårlige
Vi skal ikke gentage Sveriges fejl, hvor kapitalfonde nu står bag tre ud af hver fire selskaber, der leverer privatiseret velfærd. Læs mere

7) Privatisering er ren ideologi
De borgerliges opfodring til at se pragmatisk på privatisering gælder sjovt nok kun, når opgaver skal flyttes fra fællesskab til private firmaer. Læs mere.

8) Tillid er bedre end bureaukrati
Kravet om konkurrenceudsættelse har medført bureaukrati og forringelser i offentlig velfærd. Vi skal i stedet satse på tillid til medarbejderne, faglighed og samarbejde. Læs mere.

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]