Gå til hovedindhold

Sund mad - også til de fattige

Hvordan skal fattige i Danmark få råd til at leve sundt, når fødevarepriserne stiger så voldsomt. Det spørgsmål rejste jeg i en forespørgselsdebat i Folketinget fordi prisen på fødevarer er steget 8 procent det seneste år. Overførselsindkomsterne steg kun 3 procent. I dagens Danmark bruger den femtedel af husstandene, der tjener mest, tre gange så mange penge på at købe frugt og grøntsager, som den fattigste femtedel gør.

I Danmark afspejler fattigdom sig i sundheden. Allerede inden børnene er blevet 5 år gamle oplever de fattigste i Danmark dobbelt så meget langvarig sygdom, som børn af de rigeste gør. Og det går ikke bare over når børnene vokser til. Blandt de fattigste i Danmark oplever 14% af de 11-15 årige mindst ét symptom på fysisk sygdom hver dag, mens det er 5 procent af de rige folks børn, der gør det.

Et af de væsentligste ”nøglehuller” til sundhed går gennem munden. Spiser man masser af frugt og grøntsager forebygger man de fleste sygdomme. Når de kroner man som fattig familie har til rådighed til indkøb falder, så er der ingen som helst tvivl om, at der er mindre frugt og færre grøntsager, der finder vej til indkøbskurven.

Mit forslag er at nedsætte momsen på basale sunde fødevarer og indføre gratis sund og økologisk mad i folkeskolen og i daginstitutioner. Samtidig er det vigtigt at afskaffe satspuljens udhuling af reguleringen af overførselsindkomsterne, så disse fremover stiger i takt med lønudviklingen.

 

(Kommentar af Per Clausen)

 
Fredag, 27. juni 2008 - 14:47

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]