Gå til hovedindhold

Førtidspensionsreform hjælper ikke unge i job

Regeringens reform af førtidspension og flexjobordningen er forklædte nedskæringer, der vil gå hårdt ud over danskere med nedsat arbejdsevne.

Regeringen hævder, at reformen skal sikre, at flere kommer i almindelig job, men resultatet vil blive det stikmodsatte, mener social- og arbejdsmarkedsordfører Line Barfod.

Hun understreger, at Enhedslisten under ingen omstændigheder vil støtte, at unge under 40 år skal igennem løbende, ydmygende arbejdsprøvninger, hvis de er i fleksjob eller på førtidspension.

Forklædte nedskæringer
Hun kalder det utroværdigt, når regeringen taler om at åbne ”et væld af nye muligheder” for unge med nedsat arbejdsevne, men samtidig skærer 1 mia. kr. i området.

- De voldsomme nedskæringer i flexjobordningen vil selvfølgelig betyde, at der oprettes endnu færre flexjob. Det får ikke flere unge med nedsat arbejdsevne i job, tværtimod, påpeger Line.

Samtidig fokuserer reformen enøjet på at gøre flexjobbere og førtidspensionister "raske", men de to ordninger er i forvejen målrettet til mennesker med permanent nedsat arbejdsevne, understreger hun.

- Økonomisk incitament kan ikke magisk helbrede det handicap, der får et bad til at tage tre timer, eller den sovesygdom, der gør, at man sover 14 timer i døgnet.

Brug for fleksibelt arbejdsmarked
Hvis vi regeringen virkelig ønskede at få de unge med nedsat arbejdsevne i job, ville det kræve helt andre midler. For eksempel skulle der oprettes flexjob til de 10.000, der står på venteliste til ét, påpeger Line.

- Men regeringen vil hellere tørre sit ansvar for manglen på flexjob af på ressourcestærke flexjobbere ved at hævde, at de "tager flexjob" fra de svageste.

Et andet beviseligt effektivt redskab til at få folk ind på arbejdsmarkedet er revalidering – men her ser man også, at der bevilges langt færre revalideringsforløb end tidligere. Det bør der ændres på, fastslår Line.

- Og så skal vi indføre et førtidspensionsbevis, så man kan afprøve sine kræfter på arbejdsmarkedet med den tryghed, at hvis det ikke holder, så kan man vende tilbage til sin førtidspension. Erfaringen viser, at det får flere til at prøve, og en del klarer det faktisk.

 

Onsdag, 1. december 2010 - 17:51

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]