Gå til hovedindhold

Folkeafstemning om finanspagten

Demokratiet trædes lige nu under fode i EU. Folkevalgte regeringsledere afløses af teknokrater og nedskæringerne i Sydeuropa dikteres fra Bruxelles. Finanspagten, der vil binde EU-landene til permanent nedskæringspolitik, listes igennem bagom ryggen på befolkningerne uden demokratiske folkeafstemninger. Stritter de nationale parlamenter imod indholdet af finanspagten kan de idømmes dummebøder af EU-domstolen.

Uden at spørge befolkningen, vil regeringen sammen med Konservative og Venstre indgå i finanspagten og dermed binde Danmark til Eurolandenes asociale nedskæringspolitik. Finanspagten vil ikke fjerne eller modvirke den tårnhøje arbejdsløshed i Danmark og EU. Tværtimod vil kravene om velfærdsnedskæringer forværre krisen.

Det var bankers og spekulanters skalten og valten med pengene på finansmarkederne, der skabte krisen. Finanspagten dikterer den fuldstændig forkerte medicin mod krisen. Krisen forsvinder ikke fordi den offentlige velfærd og lønningerne for de lavestlønnede skæres ned. I stedet skal kassen smækkes i for bankerne og finansmarkederne beskattes og reguleres. Det vil give penge til at investere i velfærdsjob og grønne arbejdspladser, der kan være med til at løse klimakrisen.

Helle Thorning-Schmidt blev valgt på at ville gå investerings- og ikke spare-vejen ud af krisen. Men med Finanspagtens krav afskriver regeringen sig muligheden for i fremtiden at gennemføre en kick-starter af økonomien, der kan skabe arbejdspladser. Derfor møder finanspagten også bred modstand fra europæiske socialdemokrater og en samlet europæisk fagbevægelse. Regeringen burde sige fra overfor Angela Merkel og Nicolas Sarkozys konservative dagsorden for EU.

Enhedslisten er imod Finanspagten og ønsker at der skal være folkeafstemning om et skridt, der er så vigtigt for Danmarks fremtidige økonomiske politik. Derfor indsamler Enhedslisten i samarbejde med Folkebevægelsen mod EU underskrifter for en folkeafstemning. Det skal være befolkningen der afgør hvilke muligheder Danmark i fremtiden skal have for at føre en økonomisk politik, der sigter på øget beskæftigelse og grøn vækst.

Vedtaget på Enhedslistens årsmøde 2012

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]