Gå til hovedindhold

USA's dobbeltmoral

Af Rune Lund, MF, udenrigspolitisk ordfører

Der er nu ikke noget nyt i det. Det er efterhånden alment kendt, at amerikanske soldater i Irak, Afghanistan og på Guantánamo-basen overtræder internationale menneskerettighedskonventioner. Det er også velkendt, at det amerikanske efterretningsvæsen CIA bortfører terrormistænkte fra lande i Vesten og flyver dem til torturfængsler rundt omkring i verden, blandt andet til Usbekistan. Her kan CIA få andre tortureksperter til at gøre det arbejde for dem, som ikke kan udføres i USA.

Og selvom USA pålægger andre stater at efterfølge FN-resolutioner og overholde internationale konventioner, er der ingen respekt for samme FN, når kritikken vender sig mod USA selv.

Menneskerettighedseksperter fra FN’s Menneskerettighedskommission har for nylig besluttet at iværksætte en undersøgelse af forholdene på Guantánamo-basen – men den amerikanske regering vil ikke give FN-eksperterne lov til at besøge den berygtede lejr.

USA’s vicepræsident, Dick Cheney, kom med en udmelding, hvor han påstod, at fangerne på Guantánamo havde det godt, og at der ingen problemer var. Hvis alt er i den skønneste orden, hvad er så problemet ved at give andre lov til at se det, der foregår, med egne øjne?

Det har traditionelt været et centralt princip i dansk udenrigspolitik at styrke FN og støtte FN organernes arbejde. Men hvor er den danske regering henne? Den burde presse sin allierede til ikke at modarbejde FN organernes arbejde. Fogh kunne jo starte med at tage dette op, når Bush kommer på besøg den 6. juli.

Tirsdag, 28. juni 2005 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]