Gå til hovedindhold

Nej til nyt jernbane-cirkus

Af Rune Lund, trafikordfører for Enhedslisten

Venstre, Konservative, Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti har sat sig for at gentage en fiasko: Udlicitering af togstrækninger, som DSB i dag driver. Torsdag den 17. august besluttede de fire ovennævnte partier at sætte gang i et udbud af Kystbanen (Helsingør-København-Kastrup samt togstrækninger i Skåne). En række selskaber, herunder DSB og Arriva, konkurrerer om at vinde udbuddet.

V, K, R og DF har tilsyneladende glemt, hvilket kaos der opstod, da Arriva overtog togdriften i Midt- og Vestjylland i 2003. Skiftet fra DSB til Arriva har betydet kaotisk togdrift til en dyrere pris. DSB kom med det billigste og bedste bud, men blev underkendt af ideologiske årsager.

Nu er turen så kommet til Kystbanen. Forskellen er bare, at mens togdriften i Midt- og Vestjylland er enkeltsporede strækninger med et eller to tog i timen, så er jernbanenettet omkring hovedstaden en særdeles svær opgave med op til 10 tog i timen i hver retning. En lille fejl, og der er store forsinkelser i hele hovedstaden og på resten af Sjælland.

I stedet for hele dette udliciteringscirkus bør vi skrinlægge alle planer om udbud af togdrift på Kystbanen og andre steder i Danmark. Vi skal hellere koncentrere os om at forbedre det slidte skinnenet og signalerne. Og vi skal fremlægge forslag til at forbedre togdriften, så DSB’s overskud og de fortsatte effektiviseringer af DSB’s drift kommer passagererne og de ansatte til gode.

Onsdag, 6. september 2006 - 0:00

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]