Gå til hovedindhold

Sirenerne svigter i Syddanmark

Det lød som et eventyr: Region Syddanmark kunne få den samme ambulancebetjening som i dag, bare 70 millioner kroner billigere om året, ved at gå bort fra Falck. Men nu, hvor et hollandsk firma skal til at overtage driften, er situationen knap så eventyrlig.

Vibeke Syppli Enrum, medlem af Region Syddanmark for Enhedslisten

Den 1. september skal det hollandsk-ejede BIOS overtage ambulancedriften fra Falck i det meste af Syddanmark. BIOS har haft et år til at forberede sig. Alligevel er stationerne endnu ikke på plads. Der er kun ansat 350, mens minimumsbemandingen skulle være cirka 550. Første måneds vagtplan hænger kun sammen ved hjælp af planlagt overarbejde. Noget, som 3F ikke har sagt god for. Men det har Regionen.

Allerede for et år siden forsøgte Enhedslisten at forklare resten af regionsrådet, at når noget er for godt til at være sandt, så er det nok heller ikke sandt. Selvfølgelig kan det ikke udelukkes, at noget kan gøres smartere end det, Falck har gjort. Og selvfølgelig kan man ikke udelukke, at Falck har tjent for meget på ambulancedriften. Men, som vi påpegede, er der grundlæggende kun to måder at gøre ambulancedriften så meget billigere: 1. Dårligere service for borgerne. 2. Ringere løn- og arbejdsforhold for de ansatte. Begge dele ser nu ud til at blive virkelighed.

Økonomi vandt over kvalitet

Det var det tidligere regionsråd (hvori Enhedslisten ikke var repræsenteret), der enstemmigt sendte ambulancekørslen i udbud. Da udbudsrunden var slut, valgte det nye regionsråd at lægge mere vægt på økonomi end på kvalitet. Falck røg på porten. BIOS (som mest har erfaring fra Rotterdam-området med sygetransport og taxi) var den store vinder, mens det lille danske ambulancefirma Responce fik et af de fire områder i Syddanmark (Trekantsområdet).

Responce fandt imidlertid hurtigt ud af, at firmaets bud var for lavt. Det kunne ikke hænge sammen, hvis servicen skulle være den samme, løn- og arbejdsforhold ikke skulle forringes og overskuddet ikke skulle forsvinde helt. Responce måtte derfor give op og er nu solgt til … Falck.

Katastrofen lurer

Enhedslisten og SF har gentagne gange råbt vagt i gevær, når advarselslamperne har blinket. Resten af regionsrådet har ikke taget kritikken alvorligt. Man har nærmest på forhånd kastet skylden for et eventuelt kommende sammenbrud for ambulancekørslen på redderne – fordi de ikke har stået i kø for at tage arbejde hos BIOS.

I modsætning hertil har Enhedslisten og SF haft et godt samarbejde med reddere og deres tillidsfolk. Gang på gang har vi påpeget, at der ikke er arbejdstvang i Danmark. Hvis redderne kan få bedre forhold andre steder end hos BIOS, ja, så vælger de selvfølgelig det. Og ansvaret ligger naturligvis hos BIOS og regionsrådet.

Enhedslisten har ikke noget specielt kærlighedsforhold til Falck. Det er et privat firma, ligesom BIOS. Begge er til for at tjene penge. Enhedslisten har derfor krævet ambulancekørslen hjemtaget – så det er regionen selv, der står for den. Men det krav står vi stort set alene med.

Snart er det 1. september. Til den tid kan Regionsrådets spareeventyr ende med at blive en katastrofe for borgerne i Syddanmark.

Fra Rød+Grøn:

Faktaboks:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]