Gå til hovedindhold

Tags

Samtykke: Det handler om mere end en lovændring

På Kvindernes internationale kampdag stillede vi feminister os op i Jomfru Ane Gade i Aalborg med det simple budskab: Sex forudsætter samtykke.

Sinem Demir og Astrid Vang Hansen

Der er en udbredt voldtægtskultur i Danmark. Det var konklusionen i Amnesty Internationals rapport, der udkom start marts i år. En vigtig del af løsningen er at ændre loven, som Enhedslisten også har stillet forslag om i Folketinget. Men der er brug for mere end det. Der er brug for en kulturændring. Det kræver, at taler sammen om sex og overgreb. Om hvad samtykke betyder, og hvorfor det er vigtigt.

Aktionen i Aalborg blev til i ugerne op til kampdagen i et samarbejde mellem organisationerne i Socialisternes hus – med SUF og Enhedslisten som de bærende kræfter. På selve kampdagen havde et par unge kvinder indkaldt til feministisk samtalesalon, og i den forbindelse opfordrede vi de fremmødte til at være med til aktionen. Det resulterede i en stor håndfuld ekstra deltagere. Det var samtidig en anledning til at knytte forbindelser mellem forskellige feminister i byen.

Samtykke gælder i alle forhold

Fra kl. 21.30 stod vi med et banner og uddelte knap 600 kondomer og løbesedler ud. Vores budskab vakte stor genklang og interesse. Faktisk meget større, end vi havde forventet. I et par timer var begrebet samtykke det helt store samtaleemne, og grupper af mennesker diskuterede både med hinanden og med os, på vej ind og ud af nattelivets beværtninger.

Specielt kvinderne var generelt meget glade og taknemlige over aktionen, og sagde f.eks.: ”Fedt at I sætter fokus på det!”, ”Tak!” og ”Det er SÅ vigtigt”. Hvorimod en del mænd havde svært ved at forstå, at samtykke gælder i alle situationer. ”Jeg har en kæreste, så det er ikke relevant for mig”, var en typisk kommentar. I betragtning af, at mange voldtægter begås af partnere og af personer offeret kender, viser sådanne reaktioner i sig selv noget om behovet for en kulturændring. Samtykke er altid en forudsætning for, at der er tale om sex – også når man er kærester, gift eller bollevenner.

Ny kvindebevægelse blomstrer

Temaet om voldtægtskultur var et oplagt valg til en aktion på kvindernes internationale kampdag. I november 2018 afholdt Amnesty international demonstration med krav om en ny voldtægtslovgivning. Og kun 14 dage efter aktionen annoncerede en række organisationer i byen, at de på initiativ fra Reden har startet et projekt om at sætte fokus på sexisme og overgreb i Aalborgs natteliv.

Disse initiativer er oplagte at samarbejde med for at videreudvikle en lokal kampagne imod sexistisk vold og overgreb. Næste skridt kunne være aktioner i forbindelse med Aalborg karneval, der ligesom Roskilde festival ofte har været anledning til mange voldtægter.

Verden over blomstrer en ny kvindebevægelse frem. Og kampen imod vold mod kvinder, herunder voldtægter, er en vigtig del af bevægelsen. Selvom det især er i Argentina, Chile, Spanien, Indien og Italien, at vi ser virkelig store strejker og demonstrationer, så kan man også mærke i Danmark, at interessen for feminisme og ønsket at gøre op med vold og overgreb imod kvinder vokser. Det gælder også i Aalborg.

Foto: Lasse P. N. Olsen

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]