Gå til hovedindhold

Tags

Retning: En ny regering skal gøre en positiv forskel

Det har været en god valgkamp, fordi den ikke blev overladt til partier og kandidater.  Forældre gik på gaden for at kræve minimumsnormering. En bølge af anti-racistiske manifestationer rejste sig mod Stram Kurs, Nye Borgerlige og den årelange diskriminerende indvandrer- og flygtningepolitik. Unge og gamle gik i klimamarch, over 60 fagforeninger rejste krav om opsigelser af velfærdsforliget og der blev mobiliseret mod budgetlov og økonomiske nedskæringer.

Enhedslisten fik ikke den fremgang, som meningsmålingerne lagde op til, og Nye Borgerlige kom desværre ind. Til gengæld kan vi glæde os over, at Løkke er milevidt fra at kunne danne regering, at Stram Kurs ikke kom ind, at Dansk Folkeparti blev mere end halveret og at Liberal Alliance næsten forsvandt.

Valget gør det ikke muligt at danne en progressiv regering til venstre for Socialdemokratiet. Derfor har vi peget på Mette Frederiksen som forhandlingsleder. Erfaringerne viser dog, at der kan være meget langt fra socialdemokratiske valgløfter til den politik, som en socialdemokratisk regering fører. Derfor gik Enhedslisten ind i forhandlingerne for at opnå en aftale, som gør det sandsynligt, at en socialdemokratisk regering i det mindste kommer til at udgøre en positiv forskel inden for fire områder: velfærd, fattigdomsbekæmpelse og større lighed, miljø og klima samt udlændinge og integration.

Uanset hvad vil vi som altid stemme for den mindste forbedring og mod den mindste forringelse. Vi vil ikke på forhånd love regeringen støtte til hverken reformer eller finanslove. Og lever regeringen ikke op til aftaler, vi har indgået med den, så har den svigtet vælgerne og fjernet sit eget grundlag, og vi vil være parate til at stille et mistillidsvotum.

Kampen for velfærd, mod fattigdom og ulighed, for en klimapolitik, der kan redde planeten, og for en solidarisk og humanistisk flygtninge og indvandrerpolitik fortsætter både i og uden for Folketinget. Som før valget vil Enhedslisten være en aktiv del af denne kamp.

Enhedslistens hovedbestyrelse

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]