Gå til hovedindhold

Tags

Kultur, der samler frem for at splitte

Til januar finder Enhedslistens kulturfestival sted for anden gang. Forhåbentlig bliver den en fast tradition, lyder det fra Lole Møller, der er med i arrangørgruppen.

Sarah Glerup, Rød+Grøn

Sidste år trak Enhedslistens kulturfestival op mod 150 mennesker ind i Valby Kulturhus, og Lole Møller forventer endnu større succes med andet forsøg:
- Vi håber, det bliver en tradition. Det tegner allerede rigtig godt med 53 solgte billetter, selvom december kun lige er startet og den egentlige opreklamering slet ikke gået i gang.

Udsyn i stedet for snæversyn

Dagen byder på hele 13 debattemaer, og Lole Møller finder det svært at fremhæve, hvad hun glæder sig mest til.

- Men folk skal virkelig unde sig selv at høre skuespiller Flemming Jensen åbne kulturfestivalen. Han er en af de heldigvis flere og flere, der tager bladet fra munden og udtaler sig skarpt om besparelserne på velfærd og kultur og skattelettelser til dem, der har mest. Dernæst spiller Kaya Brüel sange fra Jomfru Ane Band. Ved aftenkoncerterne kan vi nynne med på Benny Andersen og Søren Sidevind.
Jomfru Ane Band og Søren Sidevind er måske nok gamle travere, men man skal ikke være blind for, at de bands – på linje med mange fra den tidsperiode – var med til at give håb om forandring, påminder Lole Møller:

- Som da Jomfru Ane Band f.eks. sang: ”Tænk hvis alle var forenet i en fælles vilje for at klare de ting, vi kan se er forkerte”, husker hun og efterlyser samtidig nye samfundskritiske stemmer:

- Hvor er de nye og unge kulturfolk, som kan samle som de gamle? Jeg er helt på linje med Lars Madsen fra Søren Sidevinds Spillemænd, når han bemærker: ”Nostalgi er helt fint – men kun i afmålte doser”.

En ny tid behøver nye svar, som hverken kan eller skal tage form af særlige arbejdersange eller knyttede næver, mener Lole Møller.

- Tværtimod skal der netop være rum for en mangfoldighed af kunstformer og genre. Jeg så dog gerne, at kultur med noget på hjerte fyldte mere. På mange måder lægges der i tiden mere vægt på, hvad der er det særlige ved mig frem for det fælles, vi har at kæmpe for. Egne navle at beskue er et pompøst motiv, som digteren Otto Gelsted engang skrev.

Kultur som velfærd

Når man ser på kulturfestivalens program, bliver man slået af, hvor bredt det er. Der kommer forfattere, forskere og skuespillere, men også Enhedslistens retsordfører.

- Kultur er også livsvilkår og vaner. Når vi kigger ud i samfundet lige nu, så står vi tydeligvis midt i en værdikamp: Hvor må mennesker bo, hvordan må de gå klædt, hvad må de må spise, hvad må de tro på, nævner Lole Møller og fortsætter:

- Vi oplever en humanistisk krise, hvor menneskerettighederne er under pres og bestemte befolkningsgrupper lægges for had. Vi har en social krise med accept af stigende ulighed og fattigdom. Det er også en kamp om kulturen, som forøges ensrettet under påberåbelse af et forsvar for særligt danske værdier. Og højrepopulisme på fremmarch. Der kræver modspil.

Og så handler det selvfølgelig også om penge.

- I dag er det hele blevet regneark. Hvert år får den en tur med grønthøsteren. Det er kamp for kulturen – hver dag! Ellers går det som Benny Andersen skrev: ”Alting klippes ned, der beskæres i buskadser og budgetter.”

Maleri: Thomas Kruse

Fra Rød+Grøn:

Faktaboks:

Kom til Enhedslistens kulturfestival

26. januar kl. 13-23. Kulturhuset KU.BE, Dirch Passers Allé 4, Frederiksberg.

Oplev workshops, debatter, musik og intelligent underholdning.

Billetterne koster 125 kr. i indgangen. I forsalg på www.billetto.dk koster de kun 100 kr. - eller 180 kr., hvis du vil tage del i fællesspisningen undervejs.

Se hele programmet her: kulturfestival.enhedslisten.dk.

Arrangementet er kørestolstilgængeligt.

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]