Gå til hovedindhold

Tags

EU er ikke garant for international solidaritet

EU's ledere holder skåltaler om menneskerettigheder. Men spørger man en afrikansk bonde eller en syrisk flygtning, er virkeligheden en anden.

Nikolaj Villumsen, spidskandidat til EP-valget

I mange afrikanske lande er EU's landsbrugsstøtte og handelsaftaler med til at ødelægge udviklingen. De lokale bønder bliver udkonkurreret af billige landsbrugsprodukter, gigantiske trawlere snupper fiskene i havet, og den spæde afrikanske industri kan ikke hamle op med store europæiske koncerner. Det skaber fattigdom, mismod og bidrager til, at mange forsøger at krydse Middelhavet som immigranter.

Støtte til undertrykkende regimer
Ikke alene er EU med til at ødelægge udviklingen i udviklingslandene. EU støtter aktivt undertrykkende regimer, der groft krænker menneskerettighederne og international lov for at holde flygtninge ude af Europa.

Selvom det er i klar strid med folkeretten, er EU-kommissionen i gang med at presse en ny fiskeriaftale med Marokko igennem, hvor europæiske fiskere kan fiske ud for det besatte Vestsahara, mens de fordrevne saharawier rådner op i flygtningelejre i ørkenen.

Og mens Trump taler om at bygge en mur langs den mexicanske grænse for at holde flygtninge og immigranter ude, så har EU allerede brugt skattekroner på at skænke pansrede køretøjer og overvågningsudstyr til den tyrkiske præsident Erdogan. Disse er indsat langs den syrisk-tyrkiske grænse, hvor Erodgan har opført en flere hundredekilometer lang betonmur og vagttårne for at forhindre mennesker i at flygte fra det syriske krigshelvede. Ifølge Politiken er mere end 42 flygtninge blevet dræbt i forsøget på at krydse grænsen.

Udover Erdogan står også den hviderussiske diktator Alexander Lukasjenko og libyske militser, som er anklaget for menneskesmugling og slaveri, på EU's lønningsliste.

Skattekroner forsvinder

Mange skattekroner forsvinder i EU. Alene til Tyrkiet har EU givet 44 milliarder danske skattekroner. De er givet som del af den såkaldte EU-Tyrkiet-aftale om at holde flygtninge ude af Europa uden modkrav om, at den tyrkiske regering skal overholde menneskerettighederne.

EU's egen revisionsret har slået alarm over, at man ikke kan få information om, hvad støttekronerne bruges til. Mens milliarderne er rullet ind til den tyrkiske regering, er titusinder fagligt aktive, menneskerettighedsaktivister, parlamentarikere og journalister blevet fængslet i Erdogans Tyrkiet.

Til sammen bidrager EU's politik således både til at styrke undertrykkende regimer og krænke menneskerettighederne.

Foto: IHH Humanitarian Relief Foundation (CC BY-NC-ND 2.0) 

Fra Rød+Grøn:

Faktaboks:

Enhedslistens solidariske alternativ

Enhedslisten kæmper for at gøre op med EU's ødelæggende landbrugsstøtte og handelsaftaler. Vi ønsker at skabe fair handel, der gør det muligt for udviklingslandene at komme på fode og stopper ræset mod bunden i forhold til arbejdstagerrettigheder og miljøbeskyttelse. Fair handel vil få færre mennesker til at migrere mod Europa efter en bedre fremtid, og det vil stoppe den udflytning af arbejdspladser, som skaber utryghed herhjemme.

Enhedslisten ønsker at hjælpe mennesker på flugt fra krig og undertrykkelse. Derfor kæmper vi for en solidarisk fordeling af de flygtninge, som kommer til Europa. Sammen med den nordiske venstrefløj har vi foreslået, at de nordiske lande sammen med andre ligesindede lande påbegynder en sådan fordeling af mennesker med et beskyttelsesbehov.

Endelig vil Enhedslisten smække kassen i for despoter og undertrykkende regimer. I stedet vil vi støtte demokratiske oppositioner og civilsamfundsorganisationer, som er nøglen til en demokratisk og fredelig udvikling i sådanne lande.

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]