Gå til hovedindhold

Tags

Bedre arbejdsliv – konference om 30 timers arbejdsuge

Hvordan skal vi få fritids- og familielivet til at hænge sammen, hvis arbejdet tager de fleste af dagens vågne timer? Netop det spørgsmål er helt centralt, når Enhedslisten den 19. januar inviterer til konference om arbejdstid. Som opvarmning har vi taget en snak med murer Louis Jacobsen om, hvordan hans hverdag hænger sammen.

Frederik Kronborg, Rød+Grøn

Hvordan ser en almindelig hverdag ud hos dig?

- Jeg står op mellem kl. 5.00 og 5.30. Der smører jeg madpakker og gør klar til at tage på arbejde. Arbejdsdagen går i gang mellem klokken 6.30 og 7. klokken 14.30 har jeg fri. Så klæder jeg om og kører ned for at hente mine børn fra daginstitution. Jeg har skiftende arbejdspladser, den ene del af året kan jeg arbejde i København, mens jeg resten af året kan arbejde eksempelvis i Roskilde eller Måløv. Så alt afhængig af, hvor jeg arbejder henne, kan jeg hente ungerne mellem kl. 16.00 og 16.30. Når vi kommer hjem, laver jeg mad. når vi er færdige med at spise, står den på huslige ting såsom vasketøj eller få ungerne i bad. Kl. 19 til 20.30 bliver ungerne gjort natklar og puttet. Fra kl. 20.30 til 22 er der tid til at passe tillidshverv, se serier, læse avis eller lige få de sidste huslige ting med. Jeg bestræber mig på at ramme dynen igen kl. 22.00 men det er ikke altid, det lykkes. Og så starter vi forfra næste dag. Og så skal det skal lige siges, at når jeg er til møder i fagforeningen mm. så er det sjældent, at jeg er hjemme tidligere end kl. 20.00.

Hvordan synes du, at der i dag er sammenhæng mellem arbejdstid og fritid?

- Jeg vil sige det sådan, at jeg kan godt forstå, at mange får stress, og jeg kan også godt forstå, at mange vælger en løsning, hvor den ene i forholdet går på deltid. Jeg kan især mærke det, efter jeg har fået børn. Det er lidt som om, man løber mellem en masse poster og konstant er lidt bagud. Det, der nok går mig mest på, er, at den lille smule tid, man rent faktisk har med ungerne i hverdagen, der man simpelthen så træt. Det jo ikke en tid, man får igen.

Ville en 30 timers arbejdsuge gavne dig og din familie?

- Helt sikkert. Det ville være godt med en ekstra fridag i ugen eller nogle kortere arbejdsdage. De vil jo også have, vi skal blive længere og længere tid på arbejdsmarkedet. Så må de jo danne nogle rammer, der gør det mere sandsynligt, at det kan lade sig give sig.

Er det realistisk at kæmpe for en 30 timers arbejdsuge?

- Selvfølgelig er det realistisk. Det er jo i bund og grund noget, arbejdsmarkedets parter skal finde ud af. Så det er jo et spørgsmål om at få overbevist vores arbejdsgivere om, at det heller ikke er hensigtsmæssigt for dem, at vi bliver slidt på den måde.

- Jeg mener, at man skal holde fokus på, om det er rimeligt. Og det er det. Der ruller en stressepidemi hen over landet, og vi skal blive længere og længere på arbejdsmarkedet. Bare de to ting kalder på, at vi er nødt til at fordele byrden over en større flade. Folk skal sgu ikke blive syge, hverken fysisk eller mentalt, af at gå på arbejde. Og så er det i mine øjne en ganske naturlig og rimelig måde at omfordele på, når vi nu har været med til at øge produktiviteten her i landet.

Louis Jacobsen

Fra Rød+Grøn:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]