Gå til hovedindhold

Apple får særbehandling i Danmark

Under store fanfarer blev det i februar annonceret, at den amerikanske IT-gigant Apple vil placere deres nye store datacenter i Viborg. Milliardinvesteringen har dog en alvorlig skyggeside: Tilsyneladende slipper Apple nemlig for at betale energiafgifter af deres enorme elforbrug.

Karl Vogt-Nielsen, klima-, energi- og miljørådgiver

Apples enorme byggeri udenfor Viborg bliver næsten mennesketomt, men spækket med computere, der skal køles med et anslået strømforbrug på 700 mio. kWh, svarende til forbruget i 175.000 husstande. Kun 60 ansatte forventes at skulle være på de 190.000 kvadratmeter.

I branchen var der nogen undren, da Apple meldte sin ankomst til Danmark. F.eks. har DMI for nylig placeret sit datacenter på Island, fordi der er koldt og meget billig strøm. Så hvorfor vælger Apple lige netop Danmark? Opsigtsvækkende, ikke mindst i lyset af, at de borgerlige partier og medier i årevis har kørt massiv kampagne mod erhvervslivets energiafgifter, som hævdes tårnhøje i Danmark.

Slipper for energiafgifter

I Udenrigsministeriet har man en task force, der skal tiltrække udenlandske investeringer til Danmark. I tre år har de arbejdet på at tiltrække Apples datacenter. Det lykkedes, fordi Apple tilsyneladende stort set slipper for at betale energiafgifter af deres enorme elforbrug gennem en model, som ingen andre datacentre tilsyneladende tidligere har kunnet benytte. Kontoret har offentligt afvist at have udviklet særlige løsninger for Apple, og at det alene rådgiver om gældende regler. Det stemmer dog ikke overens med de hemmelige papirer, som Enhedslisten er i besiddelse af.

Danmark – et skattely?

Regeringen har hidtil udvist ekstrem modvilje mod at svare på Enhedslistens spørgsmål, men vi forfølger sagen med en byge af spørgsmål til regeringen, bl.a. for at klarlægge, hvad det egentlig er for vilkår, Apple har fået. Samtidig vil vi opklare, om det kan være rigtigt, at et skattefinansieret kontor i Udenrigsministeriet fungerer som advokat for multinationale selskaber i skatteunddragelser i Danmark – og arbejder aktivt for at ændre afgifts- og skattelovgivningen for at gøre Danmark til et skattely.

Fra Rød+Grøn:

Faktaboks:

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]