Gå til hovedindhold

Man stener da kvinder…

For nogle år siden viste en iransk TV-kanal i Danmark en hemmelig videooptagelse fra Iran af en henrettelse ved stening.
Det udløste en voldsom forargelse. Ikke så meget over, at mennesker blev stenet i Iran, men mere over at det blev vist på TV og så på et tidspunkt af dagen, hvor børn måske ville se det.
Jeg synes også det var synd for danske børn, at de hjemme i stuen kunne komme til at se på TV, hvordan mennesker bliver myrdet på den mest bestialske måde. Det bør ingen børn udsættes for.
Men vreden bør naturligvis rettes mod de afskyelige regimer, som overhovedet tillader denne form for afstraffelse, mod de dommere, som idømmer straffen og mod de bødler, som udfører den.
Iran er, sammen med bl.a. USA og Kina, et af de lande, som oftest bruger dødsstraf. Landet har hverken nogen tilgængelig hel- eller halv-offentlig statistik, men henrettelser forekommer løbende. Ifølge det danske udenrigsministerium, rapporterede de statskontrollerede iranske medier om 111 henrettelser i 2001 og frem til den 30. oktober 2002 om 83. Så det reelle tal er langt større.
En del af disse henrettelser foregår ved stening. Og det drejer sig ikke om nogle lokale dommere eller myndigheder, som går amok og handler på egen hånd. Tværtimod fremgår det af den iranske straffelov, at både gifte mænd og kvinder kan straffes med stening for utroskab. Ugifte, som bedriver hor, kan i følge straffelovens artikel 83 nøjes med 100 piskeslag.
Hvor reaktionært og inhumant mullah-diktaturet er, får man klart dokumenteret i straffelovens artikel 104. Her forklares det, at ved stening må stenene ikke være så store, at den dømte dør efter at være blevet ramt af bare to sten. Men stenene må heller ikke være så små, at de ikke tilføjer ofret alvorlig skade. Formålet er en så smertefuld død som muligt.
Af straffeloven fremgår det også, at en person kan blive sat på fri fod, hvis vedkommende formår at flygte, efter at steningen er sat igang. For dog at gøre det næsten umuligt står der også, at en mand, som skal stenes, skal graves ned i jord til taljen. En kvinde derimod, skal graves ned til halsen. Så selv ikke når det gælder denne perverse form for barbari, kan mullaherne glemme deres kvindeforagt.
På den baggrund kunne nogen måske tro, at EU havde afbrudt alle forbindelser til det iranske mullah-styre. Men i øjeblikket sker faktisk det modsatte. Og ved den netop overståede 57. generalforsamling i FN kunne EU-lederne ikke engang tage sig sammen til at foreslå en kritisk resolution.
Til gengæld er de samme EU-ledere meget optagede af - efter råd fra diktaturet i Iran - at få placeret iranske oppositionsgrupper på EUs terrorliste.

Men hvem er terroristerne i Iran? Er det de kvinder og mænd, som bliver gravet ned til livet eller til halsen og derefter bliver stenet med sten, som lige præcis er så små, at ofret lider en smertefuld død? Eller er det de titusinder af kvinder og mænd, som dagligt bliver torteret i Irans fængler? Eller er det de arbejdere og studerende, som i stadig større tal demonstrerer imod regimet. Eller er det for den sags skyld dem, som griber til våben for at bekæmpe undertrykkelsen?
Nej, de virkelige terrorister i Iran er det reaktionære fundamentalistiske mullah-styre. Det er dem, der burde være på EU’s terrorliste.

Torsdag, 12. december 2002 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]