Gå til hovedindhold

Lene Espersen svækker Danmarks internationale engagement

Af Line Barfod, MF Enhedslisten

Justitsministeren vil nu have stoppet, hvad hun kalder den Europæiske Menneskerettighedsdomstols »enevældige indflydelse«. Hun bakkes op af folk fra Venstre og forskellige jura-eksperter. Dansk Folkeparti har længe sagt det samme.

De siger, at den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har fået for meget magt. For mange beslutninger bliver taget af dommere i Strasbourg i stedet for af de danske politikere. Derfor må Domstolens magt begrænses. Nogle vil endda have det danske Center for Menneskerettigheder nedlagt.

Jeg synes, at vi skal se forpligtende internationale aftaler som et fremskridt og som en retssikkerhed for den enkelte borger. Hvis borgeren ikke behandles ordentligt i sit eget land, kan hun klage til den Europæiske Domstol. Det er der flere, der har fundet ud af, og det er godt.

I virkeligheden handler det om, at regeringen og dens venner ikke kan lide at få begrænset eller direkte underkendt deres egne politiske holdninger. De bryder sig ikke om, at en konvention eller internationale aftaler om menneskers rettigheder skal sætte en standard for, hvordan de skal opføre sig.

Hvis man tager Den Europæiske Menneskerettighedskonvention ud af den danske lovgivning, som det er foreslået, vil det også svække Danmarks muligheder for at lægge pres på andre lande, f.eks. Ukraine og Tyrkiet. Hvis Danmark skal spille rollen som frontløber på menneskerettighedsområdet, skal vi opfordre andre lande til at skrive konventionen ind i loven. Ikke tage den ud af vores egen.

Menneskerettighedsdomstolen og andre internationale aftaler, som blev indgået efter Anden Verdenskrig, blev i en lang årrække brugt i en ideologisk offensiv til at fremhæve den vestlige verdens overlegenhed som demokratiets vogtere. Efter Sovjetunionens sammenbrud har den vestlige verden ikke haft samme behov for at markere sig, og ikke mindst USA har flere gange undladt at skrive under på internationale aftaler, fx den Internationale Straffedom stol.

Den nuværende kampagne for at svække den Europæiske Menneskerettighedsdomstol falder desværre fint i tråd med denne for mig at se meget uheldige udvikling.

Det er vigtigt at vi løbende diskuterer menneskerettighedernes betydning, og hvordan de anvendes, men der skal ikke herske tvivl om vores ståsted. Menneskerettighedsdomstolen spiller en god rolle i Danmark og i den danske debat.

Tirsdag, 15. marts 2005 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]