Gå til hovedindhold

Lavere løn: Hvor er det progressivt

Jeg vil kigge grundigt efter næste gang Information opslår en stilling: »Lønnen afhænger af din etniske baggrund«

Af Søren Søndergaard, MF, Enhedslisten
Av for pokker - den sved vel nok, den leder, som lam (Lars Mogensen) fik fyret af den 6. november. Venstrefløjen har en stor del af ansvaret for, at udlændingedebatten er kørt af sporet! Den sved ikke, fordi lams synspunkt er nyt. Det har været markedsført af højrefløjens monopoldanskere i årevis - ofte understøttet af en flok flirtende folkedybsfascinerede intellektuelle.
Der, hvor den sved, var i øjnene - som jeg lige måtte gnide en gang ekstra, inden jeg genlæste teksten. For hvad er det egentlig lam skriver:
Modsvaret til frygten for »globaliseringens menneskelige konsekvenser« er »lavere lønninger eller ændrede socialydelser«.
Lige én ting til en start: Venstrefløjen har ikke haft nogen indflydelse på den udlændingepolitik, som har været ført i Danmark i de seneste mange år. På nær én ting: Ophævelsen af den dybt diskriminerede introduktionsydelse, som regeringen under inspiration fra de Radikale fik indført! Denne indflydelse er jeg glad for, at Enhedslisten kunne være med til at udnytte til at få fjernet en lovbefalet diskrimination af en bestemt befolkningsgruppe. Men derudover er dansk udlændingepolitik fuldstændig domineret af regeringen og dens højrefløjsstøtter.

Marchstøvler mod højre
Nu kan man selvfølgelig anklage venstrefløjen for ikke at have tiltaget sig større indflydelse, for ikke at have drejet regeringen væk fra stramningerne, for ikke at have forhindret regeringen i at vandre iført marchstøvler mod højre. Men som politisk journalist med sin gang på Christiansborg, er det vel ikke ukendt for lam, at forudsætningen for en anden kurs er, at der kan skaffes et flertal på 90 mandater. Hvis ikke, så vendes der ingen politisk skude - den må sejle sin selvvalgte sø.

Stejl og usmidig
Jo, men - kunne venstrefløjen ikke have opgivet sin stejle og usmidige politik på arbejdsmarkedsområdet og foreslået, at ideen om diskrimination på introduktionsydelsen også skulle gælde for alle andre områder - til en begyndelse inden for staten - så veluddannede læger fra Irak og Afghanistan kunne komme til at operere til halv pris af en dansk læge?
Eller så en pakistansk født kvinde kunne få et job i en kommune til mindre løn end en dansker?
Det kunne man godt! Men det vil Enhedslisten ikke! Hvorfor? Fordi det vil skabe en dyb splittelse på arbejdsmarkedet og ødelægge enhver solidaritet mellem de ansatte. Man ser det for sig: Tillidsmanden skal forhandle løn for sine medlemmer på lageret - Mogens får en lønstigning på xx kr. - Mustafa kun på x kr. Arbejdsgiverne vil med glæde kaste sig over denne mulighed for at føre en del-og-hersk-politik. Og hvorfor stoppe her?
Hvorfor ikke gå videre til andre af de udstødte grupper. Hvorfor skal folk, som har været ude af arbejdsmarkedet i et antal år, have løn efter overenskomsten. Eller kvinder, der har været på barsel og gerne vil tilbage - og skånejobbere, handicappede - ja, hvorfor overhovedet have aftaler om lige løn for lige arbejde som et princip?

Indvandrerindkomst
Det har lam en forklaring på: - Det vil være lettere at håndtere, at enkelte indvandrere får en lidt lavere indkomst, end at det danske samfund helt lukker af fra omverdenen, mener han. Jeg vil kigge grundigt efter, næste gang Information opslår ledige journaliststillinger:
»Medarbejder søges til en levende og dynamisk arbejdsplads, hvor vi i fællesskab skal dække forandringsprocesserne i den moderne verden og omstillingen til den nye globaliserede virkelighed. Lønnen: Den afhænger af din etniske baggrund«.
Hold da kæft, hvor er det progressivt!

Lørdag, 10. november 2001 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]