Gå til hovedindhold

Krig og ulighed skaber terrorisme - det handler om mere end Irak

– Sommerens terrorangreb i London og Egypten er blevet mødt af fordømmelse verden over. Også fra Enhedslisten. Det burde være overflødigt, men vi siger det gerne igen: Terrorhandlinger, hvor uskyldige bliver dræbt og lemlæstet – uanset om det er i London, i Bagdad, i Madrid, New York eller i København – er afskyelige handlinger begået af forbryderiske mennesker. Intet kan undskylde deres handlinger, og intet kan forsvare deres metoder. De svækker ikke, men styrker de krigsførende kapitalistiske stater, der – med bomberne som undskyldning – skærper overvågning, kontrol og straffesystem, styrker undertrykkelsesapparatet og svækker de demokratiske rettigheder.
Det siger Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr.

– Men vi må videre end det, tilføjer han.
Vi er nødt til stille spørgsmålet: Hvorfor? Hvor får terrorismen næring fra?

Ukritisk halehæng
– Vi kan ikke komme uden om at diskutere krigen mod Irak. Selvfølgelig handler det om Irak. Det er derfor, bomberne springer i London og Madrid og ikke i Berlin eller Moskva. Og hvis vi skal være ærlige, så kan de springe i København meget snart.
Hvis Anders Fogh og hans regering fortsætter med at være ukritisk halehæng til USA’s katastrofale politik, så vil det føre til flere katastrofer – for det irakiske folk, for danske soldater i Irak og for almindelige mennesker her hjemme. Hvis vi bomber dem, vil de bombe os. Det er logikken.

Er det ikke at give efter for terroristerne?
– Det er ikke for at undgå terrorisme i Danmark, at vi skal trække tropperne hjem fra Irak Det skal vi gøre, fordi det er en forbryderisk krig, som har til formål at styrke kapitalens magt i det mellemøstlige område. Men vi er nødt til sige det meget klart: En af omkostningerne ved krigen er en større risiko for at blive mål for terrorbomber.
– Som en del af besættelsesstyrkerne er den danske regering medansvarlig for de grove krænkelser af menneskerettighederne, der er dokumenteret i Abu Ghraib fængslet og andre steder. Krigsfanger bliver ydmyget, skidt og pisset på. Torturcentre er oprettet i Jordan, Pakistan og Egypten.
– Dertil kommer »vores egne« sager« om afhøringer under tortur, at danske soldater – ved en fejltagelse – har dræbt civile irakere, at vi tillader amerikanske CIA-fly i dansk luftrum til fangetransporter.

Men der behøver vel ikke være en logisk sammenhæng mellem besættelsen af Irak og så en gal bombemand i fx København?
– Intet kan sikre os 100 procent mod en terrorbombe. Men i princippet kan man gå to veje. Enten indsætter vi mere politi, mere overvågning, mere kontrol, for at opdage og tilintetgøre terroristerne, før de slår til. Det bliver et samfund med flere forbud og mindre frihed for alle. Men vel at mærke uden sikkerhedsgaranti.
– Eller også gør vi noget ved det, som avler terrorismen, og gør det så vanskeligt som muligt for terrorismen at vinde fremgang og sympatisører. Vi skal starte med at trække os ud af Irak. Man skal være blind for ikke at se, at Irak er den anledning, der bliver brugt til at skabe terrorister i dag.

Der var også terrorisme før Irakkrigen?
– Ja, det handler også om Afghanistan. det handler også om Palæstina. Og dybest set handler det om, at terrorismen er et perverteret udtryk for en politisk verdensorden, som er præget af, at moral er godt, men dobbeltmoral er dobbelt så godt. En verdensorden, hvor international ret og demokrati tilsidesættes af såvel diktatoriske regimer som af samfund og regeringer, der betegner sig selv som demokratiske.
– Derfor handler kampen mod terrorisme også om, at alle lande og alle regeringer skal tvinges til at respektere menneskerettigheder og international ret. Det er en folkelig kamp og en international kamp. Den kan ikke vindes ved at bombe lande og befolkninger ét sted på jorden eller ved at lade være med at kritisere diktaturer andre steder.
– Vi kan og skal presse på for, at internationale institutioner og konventioner forpligter lande til at overholde menneskerettigheder. Men den afgørende kamp står i det enkelte land.

Progressiv modstand
Men hvem kan vi støtte i den kamp?
– Det er netop det, der er problemet. Det altafgørende, at der udvikler sig en progressiv modstand i de lande, der er plaget af udbytning og undertrykkelse. Når religiøs fanatisme kan vinde tilhængere, er det også et udtryk for, at der ikke er en progressiv modstandsbevægelse.
– Den store forskel mellem den irakiske modstand og fx modstandskampen i Vietnam er, at der ikke er socialistisk eller progressiv bevægelse af betydning i Irak. Befrielsesfronten i Vietnam sendte aldrig terrorgrupper til USA. De forstod betydningen af at vinde sympati i den amerikanske befolkning, og at en stærk antikrigsbevægelse var nødvendig.
– De religiøse fanatikere har ingen ide om, hvordan de skal vinde politisk opbakning. Selvmordbombere er besat af forestillingen om et liv som martyr i paradiset. Og hvis de har et politisk program, så er det præget af religiøs formørkelse og middelalderlige, kvindeundertrykkende idealer.
– Derfor har vi også en opgave i at støtte progressive bevægelser overalt i verden, slutter Jørgen Arbo-Bæhr.

Af Åge Skovrind, Rød-Grønne Linjer

Tirsdag, 9. august 2005 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]