Gå til hovedindhold

Ikke flere Rwanda’er

Udtalelse fra Enhedslistens hovedbestyrelse:

Svigtet i Darfur fortsætter, trods troppeudsendelse til Sudan

Det danske Folketing skal om kort tid tage stilling til, om Danmark skal bidrage med soldater til en FN-styrke i det sydlige Sudan. Styrken skal overvåge overholdelsen af en fredsaftale mellem oprørshæren SPLM/A og den sudanske regering.

Enhedslisten støtter, at Danmark sender tropper til den fredsbevarende styrke. Med denne styrke kan der sættes et punktum for en tyve år lang og blodig konflikt, der har kostet flere millioner mennesker livet.

Desværre betyder den fredsbevarende styrke kun lidt for den anden og mere aktuelle konflikt i Sudan, nemlig konflikten i Darfur-provinsen. I de seneste 18 måneder er flere end 180.000 blevet dræbt, og to millioner drevet på flugt. Sikkerhedssituationen skaber igen og igen problemer for nødhjælpsindsatsen.

Der er med andre ord ingen tid at spilde. Vi ønsker ikke flere Rwanda’er, og situationen i Darfur er begyndt at ligne. Men Sikkerhedsrådet nøler.

Enhedslisten mener, at Den Internationale Straffedomstol hurtigst muligt skal tages i anvendelse over for de ansvarlige for myrderierne. Straffedomstolen blev oprettet netop med det formål at stille forbrydere som dem i Darfur til ansvar.

Men der skal mere til end truslen om en dom ved en domstol. Den akutte opgave er, at sikre civilbefolkningen i Darfur. Det forudsætter viljen til en FN-ledet militær intervention, der på kort sigt kan stoppe folkemordet, beskytte civilbefolkningen og sikre nødhjælpen.

3. april 2005

Søndag, 3. april 2005 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Støt de fængslede arbejderledere i Iran
29. nov – Fagligt Landsudvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]