Gå til hovedindhold

Hvorfor drikker Jeppe?

Af Søren Søndergaard, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten

De såkaldte økonomiske vismænd mener, at arbejdsløshedsunderstøttelsen er for høj, og efterlønnen for dyr. Hvad med i stedet at tage fat på de virkelige problemer på arbejdsmarkedet?
Det er tankevækkende, at så mange mennesker foretrækker efterlønnen frem for arbejde, allerede i 60 års alderen. Det gælder jo også for arbejdere og akademikere i ret vellønnede jobs, som tit går ned til den halve indkomst, når de går på efterløn.
Det er et tydeligt tegn på, at arbejdsforholdene på alt for mange arbejdspladser er for ringe, og det er her, der skal gribes fast, hvis vi skal fastholde flere på arbejdsmarkedet.
Også for de yngre aldersgrupper er det afgørende problem den store udstødning.
Når en undersøgelse fra Arbejdsmiljøinstituttet konkluderer, at dårligt arbejdsmiljø er skyld i 1/3 af alt sygefraværet i Danmark, så burde det få alle alarmklokker til at ringe. Det betyder jo, at 57.000 årsværk går tabt hvert år.
For slet ikke at tale om den nedslidning af arbejdskraften, som betyder, at over 250.000 mennesker i den erhvervsaktive alder er på førtidspension.
Kun på et enkelt punkt har vismændene fat i den lange ende. Nemlig, når de peger på, at der er brug for mere målrettede og længerevarende uddannelsesforløb. F.eks. er det for dumt, når man kan høre om en arbejdsløs, der ikke kan få bevilget uddannelse som sygeplejerske, på trods af, at der er et skrigende behov for flere sygeplejersker.

Onsdag, 27. november 2002 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]