Gå til hovedindhold

Hvad er der galt med at være taxi-chauffør, Bertel Haarder?

Debatindlæg til den tyrkisksprogede avis Haber (Politiken) på baggrund af avisens interview med integrationsminister Bertel Haarder i uge 5.

Af Søren Søndergaard (MF)
udlændingeordfører, Enhedslisten

De vil ikke have uddannelse, men hellere køre taxi og gifte deres piger bort i en tidlig alder. Sådan fremstiller integrationsminister Bertel Haarder det tyrkiske mindretal i Danmark i det seneste nummer af avisen. Havde ministeren nu været ny i politik, så kunne man måske ”forstå”, at der smuttede en udtalelse som denne, for al begyndelse er jo svær – især i starten, så hvorfor ikke? Den undskyldning har Haarder ikke. For det første har han nu været minister for integration i over et år, for det andet er han en dreven politiker, som burde vide bedre, når han udtaler sig. Når ministeren slynger sådan en påstand ud, er det en fornærmelse mod de mange tusinde mennesker – også blandt tyrkere – der udfører et ærligt stykke arbejde, for eksempel som taxi-chauffører.

I stedet for at skabe modsætninger og nedgøre disse jobs og de mennesker, burde ministeren stille sig selv – og resten af samfundet! – spørgsmålet: Hvordan får vi gang i en integration, som giver folk mulighed for en tilværelse på egne vilkår?

Regeringens integrationspolitik peger i den gale retning. Den bygger på ulighed og forskelsbehandling. De nye medborgere skal kun have halvdelen af, hvad en dansker får i støtte. Men helt ærligt: når man står hos bageren i Ishøj, så koster brødet det samme uanset om man kommer fra Køge eller Konya?

I dag er det udlændinge, der rammes af Bertel Haarders såkaldte integrationspolitik. Regeringen tror, at der skal økonomisk tvang til over for udlændinge. Hvis de får økonomiske pisk, bliver de motiverede til at tage et job. Aha! Men hvis regeringen har ret, hvorfor så ikke gå videre til alle de danskere, der også er arbejdsløse?

Vi mener, at regeringen går forkert i byen. Sådan integrerer man ikke. I stedet tvinger man folk til at hænge fast i bistandssystemet. Eller ud i jobs som natrengøring og morgenavisudbringning, hvor de ikke kommer i kontakt med danskere og dermed ikke får den kontakt, som integrationen skal bygge på. Ja, det kan føre så vidt, at folk fristes til sort arbejde og kriminalitet – alt sammen situationer, som også ville udvikle sig for arbejdsløse danskere, hvis de blev udsat for samme behandling!

Det, regeringen er i gang med, er at skabe en ny underklasse, som kan bruges til at trykke lønninger og forringe leve- og arbejdsforholdene for alle – udlændinge såvel som danskere. Og det skaber splittelse og ikke integration!

Torsdag, 6. februar 2003 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]