Gå til hovedindhold

Folketinget kan ikke løse alt

Af Line Barfod, MF for Enhedslisten

Kirsten Chesnut har siden 1. maj siddet foran Christiansborg hver dag, fordi hun har mistet retten til at være sammen med sin søn i USA. Og både hendes advokat og mange andre har kontaktet mig og andre folketingspolitikere for, at der skal ske noget i hendes sag.
Problemet er bare, at det er amerikanske myndigheders og domstoles afgørelser, der skal ændres, hvis hun skal se sin søn igen. Og det har det danske folketing ikke magt til.

Det, vi kan gøre, er at se på, hvordan den type sager kan håndteres i Danmark, og om der er begået fejl under behandlingen af Kirsten Chesnuts sag. Det glæder mig, at justitsministeren nu har fulgt opfordringen fra Anne Baastrup og jeg selv og støtter, at der bliver nedsat et uvildigt udvalg til at se på dette.
Men selv om der måtte være begået fejl under de danske myndigheder og domstoles håndtering af sagen, så ændrer det intet ved Kirsten Chesnuts mulighed for at se sin søn.

Kirsten Chesnut har boet i USA i mange år og blev gift og fik barn i USA. I 1997. da hendes søn var 7 år, flyttede hun fra manden, og der blev startet en skilsmissesag, blandt andet om forældre-myndighed.
I 1998 rejste Kirsten Chesnut til Danmark med sin søn for at besøge sin familie. Hendes eks-mand rejste en sag mod hende for at have bortført sønnen fra USA. De danske domstole lagde de papirer, de fik fra de amerikanske myndigheder og domstole, til grund og besluttede, at Kirsten Chesnut skulle udlevere drengen til hans far. Dette nægtede Kirsten Chesnut, men året efter tog faderen sa-gen i egen hånd og fik selv hentet drengen til USA, hvor han har opholdt sig siden da.
De amerikanske domstole har dels besluttet, at Kirsten Chesnut skal i fængsel i 6 måneder og dels, at hun skal deponere 50.000 dollar og gennemgå en mentalundersøgelse, før hun kan se sin søn. Derfor kan Kirsten Chesnut ikke vende tilbage til USA, som hun ønsker.

Jeg har flere gange gennemgået sagen for at se, om der var noget, vi kunne gøre fra Folketingets retsudvalg, ud over at stille spørgsmål for at få sagen belyst og foreslå nedsættelsen af et udvalg til at se på håndteringen af denne type sager. Men jeg kan ikke se andre muligheder end, at der må opnås en forhandlingsløsning med de amerikanske myndigheder således, at Kirsten Chesnut kan ven-de tilbage til USA og der forsøge at få lov at se sin søn igen. Folketinget har ingen muligheder for at medvirke til en sådan forhandling.

Jeg udsendte en pressemeddelelse sammen med Anne Baastrup den 19. september, hvori vi opfordrede justitsministeren til dels at nedsætte et udvalg og dels holde endnu et møde med Kirsten Chesnut. Justitsministeren har meddelt, at hun støtter ideen om et udvalg, og at hun allerede havde tilbudt Kirsten Chesnut endnu et møde for at hjælpe med at finde en løsning.

Præsten Leif Bork Hansen har nu tilbudt at hjælpe med at finde en løsning og vil deltage i mødet hos justitsministeren. Forhåbentlig kan han hjælpe med at få fokus på løsningen i stedet for på juraen.

Vi modtager mange enkeltsager i Folketinget, og det er helt nødvendigt for, at vi kan se, hvor der er fejl i love og regler og den måde, de bliver administreret på. Nogle gange kan den offentlige interesse om en sag føre til, at en myndighed ændrer en afgørelse, men ofte kan vi intet gøre i den enkelte sag og vi har slet ingen mulighed for det, hvis det er domstolene, der har truffet en afgørelse.

Mandag, 23. september 2002 - 0:00

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]