Gå til hovedindhold

Eneste parti uden formand

Af Margit Kjeldgaard, sekretær i Enhedslistens folketingsgruppe

Enhedslisten har ingen formand, men en kollektiv ledelse.

Vi mener ikke, at én person kan være bedst til alle de funktioner og roller, en ledelse skal udføre. Nogle er gode til at formulere partiets politik til medierne, andre er gode til at udvikle politik, andre igen er gode til at koordinere partiets arbejde og samarbejde og skabe alliancer med andre partier, organisationer og enkeltpersoner, samt at være arbejdsgiver for partiets ansatte.

Derfor får vi den bedste ledelse ved at forskellige personer udfører forskellige funktioner og personerne i ledelsen bliver mere ligeværdige, fordi vi anerkender at alle funktioner er nødvendige. Hvis man kun har én leder bliver de andre i ledelsen let uansvarlige og uengagerede.

Kollektiv ledelse rummer imidlertid også en fare for at ledelsen bliver uigennemskuelig og uformel, og det kan være svært for udenforstående at vide, hvem man skal kontakte om bestemte spørgsmål. Derfor må vi i visse tilfælde udpege nogle ansvarlige. Det kan være en person, der tegner partiets flertal i en bestemt sag og som derfor får kompetence til at udtale sig. Det kan være en ansvarlig for personalet eller økonomien i ledelsen.

Møderne i hovedbestyrelsen dirigeres på skift af bestyrelsesmedlemmerne, så alle kommer til orde, kan præge mødets form og gang samt så alle får øvet sig i denne form for ledelse.

På Christiansborg har folketingsgruppen måtte udpege ordfører for forskellige politiske områder samt en formand, fordi Folketinget kræver det, men hun bestemmer ikke mere end de andre i gruppen. Faktisk er det hovedbestyrelsen, som i sidste ende bestemmer hvad folketingsgruppen skal mene om forskellige sager i Folketinget. Men i praksis er folketingsgruppen sjældent i tvilv om hvad der skal udtales i aktuelle sager, fordi holdningen kan udledes af partiets program eller er konsekvens af tidligere sager.

Onsdag, 15. februar 2006 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]