Gå til hovedindhold

Ene blandt de omvendte

- Jamen jeg tror dem da, når de siger, at de ikke frygter et misbrug af oplysningerne i et DNA-register, siger Line Barfod, men jeg er ikke selv overbevist om det kloge i, at uskyldige skal ind i sådan et register.

Line Barfod og Enhedslisten er i dag ene i Folketinget om at holder fast i en modstand mod det lovforslag, som justitsminister Lene Espersen er ved at få manøvreret igennem den parlamentariske lovbehandling. Ifølge forslaget skal det såkaldte DNA-register, som har eksisteret siden 2000, udvides. Ud over dømte skal der også fremover være plads til dna-prøver af folk, som har været sigtede – men altså ikke har fået en dom.

- Både Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti er faldet til patten. Det er dybt betænkeligt, ja faktisk er det, de to partier nu leverer stemmer til, et frontalangreb på et hidtil værdsat retsprincip: man er uskyldig, til det modsatte er bevist! Jeg ser det som dybt problematisk, at det nu kan ende med, at uskyldige skal bevise deres uskyld. Det er simpelthen uholdbart.

Et af de argumenter, der har fået skeptikerne overbevist, er en henvisning til, at politiet med dette register vil have et bedre arbejdsredskab til at opklare forbrydelser. De siger, at det skyldes politiets erfaring med, at folk, som har været sigtede, ofte viser sig at være involveret i kriminalitet, hævdes det. Dansk Folkeparti har også fæstnet sig ved, at der ikke er noget, der tyder på, at der vil ske misbrug af dna-registeroplysningerne.

- Men det argument køber jeg ikke, siger Line Barfod, som påpeger, at uanset hvor fornuftigt politiet i dag måtte omgås registeroplysninger, så er det ingen garanti for, hvordan fremtidige myndigheder med andre politiske flertal bag sig, vil håndtere disse magtmidler.

- Det har også været fremført, at dna-prøver er meget sikre beviser – som både kan frikende og dømme. Men for eksempel i modsætning til fingeraftryk, så er det uligt meget lettere at placere falske spor i en kriminalsag, hvis man bruger dna-materiale. Man skal som forbryder jo bare efterlade lidt hår eller noget tilsvarende på et gerningssted for at kaste mistanke på en person, som man ønsker skal bringes i fedtefadet. Og når man så har været inde og pille ved retsprincipper, såsom at man er uskyldig til det modsatte er bevist, så begynder det at være ren Kafka med retssikkerheden, slutter Line Barfod.

Torsdag, 6. januar 2005 - 0:00

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]