Gå til hovedindhold

Efter et drab

Af Per Bregengaard, uddannelses- og ungdomsborgmester, Enhedslisten.

Efter et drab på en ung italiener i Blågårdsgade. Jeg mærker en knugende fornemmelse i mit indre. Der er mordet, men jeg ser også en opgivende vej ned i afgrunden affødt af det forudsigelige politiske kapløb om at vise handlekraft. Jeg orker det snart ikke mere, men ....

Der er kravet om hårdere straffe, men alle ved, at gerningsmændene ikke i et splitsekund har regnet på antallet af år og måneder, da de trak knivene og stak. Og ingen tror på, at et mere »grundigt« fængselsophold giver bedre mennesker. Tværtimod tyder alt på det modsatte. Tilbage står forvaringen og samfundets hævn. Det er bedrøveligt.

Der er de hårde politiske udtalelser om, at det forebyggende arbejde har været totalt forfejlet og spild af penge. - Mærkværdigvis rammer sådanne domme aldrig straffesystemet: »Nu må vi holde op med fængsler og lange
straffe, for det har jo ikke hjulpet«. Det er virkelig langt ude, at mene sådan. Ligesom at mene noget om samfundets skyld, og at det er på tide at lave samfundet om, så det ikke producerer sociale problemer, kriminalitet og afstumpede mennesker.

Jeg kender Indre Nørrebro. Mine børn og min kone er opvokset i miljøet, og jeg har boet her hele mit voksne liv. Kvarteret har sine glæder og sorger, gåpåmod og alvorlige problemer, også med nogle - og jeg gentager nogle - 2. generations, der altid får et samlet unuanceret stempel, som jeg ved svider, og som jeg ved er befordrende for ligegyldighed og had mod alt og alle.

Gadeplansarbejdet i kvarteret er blevet rost og har fået priser. Skoler og fritidsinstitutioner går ind i løsningen af vanskelige sociale og med dette kulturelle problemer. Mange gør et fantastisk arbejde for at få ungerne i vej og for opdrage til fællesskab, tolerance og hjælpsomhed. Elever og lærere har været på konflikthåndteringskurser. Hvordan behersker man sig og får talt ud? Både elev- og voksenmæglere er blevet uddannet til at træde ind, når det går op i en spids.

Min naboborgmester siger, at nu må vi også have skolerne med. Jeg tror, at mange af kvarterets ildsjæle i disse dage deler mine følelser, nu orker vi snart ikke mere, men fortsætter alligevel i troen på, at det gør en
forskel. Vi ved, at vi også har succeser, og at alt kunne have stået værre til.

Drabet er ingen evaluering. Jeg er overbevist om, at sandsynligheden for drab var langt større i den varme sommer på Blågårds Plads i 1997. Den var rædselsfuld. Naturligvis skal man hele tiden vurdere indsatsen i det
forebyggende arbejde, opfange nye målgrupper, forsøge nye veje - og projekter. Flere ressourcer er ikke løsningen, men ofte en væsentlig betingelse for at gøre det bedre, til at få tiden til tætte menneskelige og
professionelle bånd til børnene, de unge og deres familier.

Det er vigtigt, at vi velovervejet fortsætter og styrker indsatsen i stedet for blindt at kassere i et spil for galleriet eller i en naiv tro på, at der findes andre lette politiske og praktiske løsninger. Det kan godt være, at jeg er blevet temmelig systemansvarlig, men der altså nogen, som puster sig op til en dybt uansvarlig optræden. Jeg indånder en ram lugt af dårlige undskyldninger.

Tirsdag, 12. august 2003 - 0:00

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]