Gå til hovedindhold

Brev til Bush fra Rune Lund,

Af Rune Lund, MF, (Enh)

Du er en fare for social retfærdighed, miljøet og verdensfreden. Jeg ville nok have følt, at du var mere velkommen her i landet, hvis ikke du førte en økonomisk politik i USA og i resten af verden, som betyder ulighed, og at alle mennesker ikke har de samme muligheder. Hvis ikke du altid fulgte de store selskabers interesser, de riges lave skatteprocenter og målet om ringe velfærd for det store flertal.

Måske havde du også været min politiske ven, hvis ikke du i den tredje verden pressede på for privatiseringer, nedskæringer i den offentlige sektor og for bekæmpelse af aids ved hjælp af afholdenhed. Helt ærligt, du kan holde din afholdenhed for dig selv.

I Irak har du startet en ulovlig krig, der har kostet over 100.000 mennesker livet. Den irakiske olie er givet til store olieselskaber fra dit eget land, og der er en borgerkrig i gang, som du tydeligvis har mistet grebet om.

Du taler så meget om menneskerettigheder og frihed, men hvordan kan det så være, at du støtter Israels brutale besættelse af Palæstina, og at du står bag umenneskelig tortur i Guantánamo-basen og Abu Ghraib? Og hvad med de hemmelige CIA-flyvninger, hvor fanger flyves til tortur i andre lande, når det beskidte arbejde ikke kan gøres i USA?

Jeg ved heldigvis, at der er stor forskel på det nordamerikanske folk og på USAs administration. Jeg har mødt mange dejlige mennesker fra dit land, og jeg tror, at med et mere demokratisk system, hvor penge ikke betyder alt, så ville en person som dig have meget ringe muligheder for at komme til magten. Mange borgere i dit land er dybt utilfredse med dig og den politik, du fører.

Hvis mere end halvdelen af borgerne i dit land rent faktisk stemte, når der var valg, så ville det helt sikkert være en mere fornuftig præsident, der sad i Det Hvide Hus.

Du er valgt med den snævreste margin overhovedet, og der er oven i købet stillet temmelig store spørgsmålstegn ved dine to valgsejre, da der er blevet rapporteret om uregelmæssigheder, specielt ved afgivningen af de elektroniske stemmer. Det er ikke for ingenting, at flere tredjeverdenslande tilbød at sende valgobservatører til præsidentvalget i 2004.

Jeg ville gerne have fortalt dig en ting eller to, mens du er i København, men det eneste tilbud, jeg har fået, er at komme til middag hos dronningen med dig. Jeg ser dog ingen grund til at sidde ved samme bord som dig.

Jeg vil hellere deltage i de folkelige protester mod dig og din politik. Så den 6. juli kl. 14.00 vil jeg være at finde foran USAs ambassade i København, hvor der starter en demonstration arrangeret af Stop Bush-initiativet, som ender på Christiansborgs Slotsplads.

Her glæder jeg mig til at møde alle de andre mennesker, der kæmper for miljø, global retfærdighed og fred - det vil sige alle os, der har en høne at plukke med dig og din verdensorden.

Med venlig hilsen,
Rune Lund

(bragt i dagbladet Politiken 30. juni 2005)

Torsdag, 30. juni 2005 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]