Gå til hovedindhold

Bedre regler for dyr, men hvad med mennesker?

Af Rune Lund,
EU-ordfører, medlem af Folketinget for Enhedslisten

Justitsminister Lene Espersen har netop fremlagt skærpede danske regler for dyretransporter. De giver blandt andet dyrene mere plads til rådighed. Et massivt flertal i Folketinget støtter danske stramninger, selvom EU-kommissionen har sagt, at det strider imod EU’s regler.

I EU’s indre marked skal varer kunne bevæge sig frit over grænser på bekostning af alle andre hensyn, for eksempel dyrevelfærd. Da heste i EU’s verden er lige så meget en vare som en dåse flåede tomater, er der dermed åbnet op for, at heste skal kunne transporteres rundt i timevis under rædselsfulde vilkår. Derfor må Danmark ikke indføre bedre regler for dyrevelfærd end dem, der gælder i EU. For så er der tale om en »konkurrenceforvridning« eller en »teknisk handelshindring«.

Jeg hilser det velkomment, at også partier som Venstre, Konservative og socialdemokraterne nu endelig har taget sig sammen til at trodse EU i sagen om dyretransporter. Der er dog stadig en masse andre områder at tage fat på, hvor disse partier plejer at bøje sig for EU. Dette gælder for eksempel de 3 drivhusgasser, som Danmark i oktober 2004 ikke måtte opretholde et forbud overfor.

Eller at EU i maj 2004 tvang Danmark til at acceptere berigede fødevarer, selvom et enigt Folketing ikke vil tillade berigede fødevarer med kunstigt tilsatte vitaminer, fordi for mange e-vitaminer for eksempel kan øge risikoen for hjerneblødninger. På grund af EU er det for eksempel i Danmark heller ikke tilladt at indføre forbud mod de hormonforstyrrende bromerede flammehæmmere i elektriske apparater.

Vi skal ikke finde os i, at EU er en bremse for at indføre de bedste miljøregler. Vi skal gå foran og indføre bedre miljøregler i Danmark. Ikke bare for dyr, men også for mennesker og miljø. Og vi skal gøre det, selvom EU siger, vi ikke må.

Søndag, 7. august 2005 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]