Gå til hovedindhold

Visionsløs nytårstale varsler valg

Det eneste gode ved statsministerens nytårstale er, at den varsler snarligt valg, mener finansordfører Frank Aaen. 

Mens klimaet og behovet for flere arbejdspladser ikke nævntes med et ord, lagde Lars Løkke op til, at efterlønnen bliver et hovedtema i en kommende valgkamp.

Efterlønnen er ikke et guldæg
I sin tale forslog statsministeren direkte, at efterlønnen afskaffes fuldstændig. Det stiller Enhedslisten sig stærkt kritisk overfor af flere grunde.

- At afskaffe efterlønnen gør bare flere arbejdsløse. Det er at gøre grin med alle dem, der lige nu forgæves søger
efter et job. Ikke mindst de mange unge, som står uden arbejde, påpeger Frank Aaen.

 - Og mens statsministeren leverede mange ord om, at flere skal arbejde mere, sagde han ikke et eneste ord om, hvordan regeringen vil skabe arbejdspladser.

Velfærd og efterløn er muligt
Frank Aaen afviser også statsministerens påstand om, at danskerne må vælge mellem efterløn eller velfærd.

- Hvis vi annullerer de skattelettelser, som den nuværende regering sammen med Dansk Folkeparti har delt ud til de rigeste ti procent af danskerne, så kan vi betale for velfærden, selvom der bliver flere ældre.

Desuden forventer økonomerne, at vores velstand vil vokse markant i de kommende år, påpeger Frank.

 - Hvorvidt den voksende velstand skal bruges på øget privatforbrug eller på velfærd er et politisk valg. Men hvis blot en lille del af velstanden overføres til velfærd via skat, så er det intet problem, at der bliver flere ældre.

Ikke klima-kamp - men valgkamp
Endelig kritiserer Frank Aaen statsministerens tavshed i forhold til klima-truslen. Ikke mindst fordi klimaomstilling er en af nøglerne til at sætte gang i beskæftigelsen.

 - Investeringer i vedvarende energi og klimaomstilling kan på én gang sænke CO2-udledningen og samtidig skabe tusindvis af jobs til de ledige, forklarer Frank og henviser til Enhedslistens plan om at skabe over 50.000 såkaldte grønne jobs om året.

 - Der var dog én god ting ved statsministerens nytårstale: Den startede den valgkamp, der skal sikre os en ny regering. Og valget kommer til at handle om, hvem der skal betale regningen for krisen og for VKO-regeringens skattelettelser. 

Lørdag, 1. januar 2011 - 19:31

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]