Gå til hovedindhold

Operationen er i strid med FN – vi trækker støtten

Aktionen i Libyen handler ikke længere kun om at opnå våbenhvile og beskytte civile. I stedet tager den parti i en borgerkrig, og det vil Enhedslisten ikke støtte.

Den drejning, som aktionen har taget, er i klar modstrid med FNs resolution, og der gøres ingen seriøse forsøg på at etablere våbenhvile, fortæller forsvarsordfører Frank Aaen.

Fra beskyttelse til borgerkrig
- Siden sidste fredag er det lykkedes at stoppe Gaddafis angreb på civilbefolkningen. Det var en rigtig beslutning at stoppe hans angreb, og vi er glade for at have været med til det, fastslår Frank.

- Men i den seneste tid har operationen ændret karakter, så vi nu er deltagere i en borgerkrig. I de sidste dage har oprørerne fået luftstøtte til at rykke frem, og selvom vi har stor sympati for oprørerne, så er det ikke den militære opgave at støtte den ene part i en borgerkrig.  

Ingen forsøg på våbenhvile
Udviklingen er ifølge Frank Aaen i klokkeklar strid med det mandat, som FN og Folketinget har givet. Og den betyder, at Enhedslistens oprindelse betingelser for at støtte operationen ikke længere opfyldt.

- Det var afgørende for os, at det politiske mål var våbenhvile og forhandlinger. Og her må vi konstatere, at der ikke gjort nogen som helst seriøs indsats, selvom det er punkt nummer ét i FNs resolution, fortæller Frank.

- Flere nationer og den afrikanske union har prøvet at sætte gang i forhandlinger, men ikke fået opbakning fra NATO og alliancens udenrigsministre, der hellere vil bombe videre. 

Enhedslisten vil arbejde på at få operationen tilbage på FN-sporet hurtigst muligt. En borgerkrig og udefrakommende forsøg på at gennetvinge et regimeskifte i Libyen risikerer vare i årevis og koste mange civile liv.

Onsdag, 30. marts 2011 - 19:14

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]