Gå til hovedindhold

Vi må have tilsyn med adoptionsbureauer i afgiverlande

Dokumentarfilmen om Masho, der blev adopteret fra Etiopien, bør få konsekvenser. Danmark kan ikke leve med, at forældre i fattige lande narres til at afgive deres børn. Derfor foreslår Pernille Skipper, at der føres tilsyn med afgiverlandenes adoptionsbureauer.

Dokumentarfilmen om pigen Masho, som blev adopteret til Danmark fra en velfungerende familie i Etiopien, er ikke kun hjerteskærende, men har også startet en vigtig debat om adoptionssystemet.

Filmen viser bl.a., hvordan pigens biologiske forældre nærmest narres til at bortadoptere deres to børn med løfter om penge og mulighed for at se deres børn igen, og at adoptivforældrene mangler støtte og vejledning. 

Adoptionsbranchen er en industri

- Adoptionsbranchen er en industri med gode intentioner, men stadig en industri. Der er ansatte hos adoptionsbureauerne i afgiverlandene, hvis job og levebrød afhænger af, at der gennemføres adoptioner. Derfor er det hul i hovedet at tro, at vi undgår det pres, som Mashos forældre blev udsat for, hvis tilsyn kun foregår i Danmark, siger retsordfører Pernille Skipper.

- Vi vil nu stille beslutningsforslag om, at tilsynet med adoptionsbureauernes arbejde kommer under lup. Det skal bl.a. indebære, at danske myndigheder kommer på uanmeldte tilsynsbesøg, og at der er føres et løbende tilsyn med adoptionsbureauernes arbejde i afgiverlandene, fx gennem uafhængige NGO’er eller ansatte direkte af den danske stat.

Behov for hjælp og rådgivning

Enhedslisten stiller desuden forslag om, at rådgivningen og støtten til adoptivforældrene i Danmark sikres på et langt højere niveau end i dag.

- Adoptivbørn er ikke ”ubeskrevne ark”, der bare skal integreres. De har rødder og baggrunde, og de kan ofte have problemer, som er langt vanskeligere end andre børns. Det skal adoptivforældrene være forberedte på, og de skal have den hjælp, der er nødvendigt – også efter barnet er kommet hertil, mener Pernille Skipper.

- Der er behov for bedre forberedelse af adoptivforældrene, og der er især behov for, at de er sikret rådgivning og hjælp, hvis børnene har det vanskeligt. Derfor foreslår vi, at der laves et særligt rådgivningssystem for adoptivfamilier, der oplever problemer, hvor professionelle med ekspertise i adoptivbørns udvikling og behov er til rådighed for familierne.

 

Enhedslisten beslutningsforslag indeholder to elementer:

1) Der sikres et langt bedre tilsyn, herunder at uvildige NGO’er uden økonomiske interesser i adoptionerne eller ansatte direkte af den danske stat fører tilsyn med adoptionsbureauernes arbejde i afgiverlandene. Dette skal sikre, at de oplysninger, der gives fra afgiverlandenes myndigheder og fra bureauerne til de biologiske forældre, er korrekte, og at reglerne i øvrigt opfyldes. Derudover skal Adoptionsnævnets tilsyn i afgiverlandene ændres, således at nævnet fremover også skal foretage uanmeldte tilsynsbesøg.

 2) Der skal sikres mere og bedre rådgivning af adoptivforældrene. Det er ikke tilstrækkeligt med et weekendkursus, der har fokus på børnenes integrationsproces. Adoptivforældrene skal forberedes langt bedre på, at børnene ikke er ubeskrevne ark, men har rødder og baggrunde, som påvirker dem og deres udvikling. Samtidig skal der være langt mere råd og vejledning og en kontinuerlig støtte med forståelse for adoptivbørnenes særlige situation, også efter barnet er kommet til Danmark. Forslaget indebærer desuden et særligt rådgivningssystem for adoptivfamilier, der oplever problemer, hvor professionelle med ekspertise i adoptivbørns udvikling og behov er til rådighed for familierne.

 

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]