Gå til hovedindhold

Væk med varighedsbegrænsningen

Sygedagpenge skal ikke begrænses til 52 uger. Det står i regeringsgrundlaget, men ordene er ikke fulgt op af handling. Nu stiller Enhedslisten selv et beslutningsforslag i sagen.

Læs Enhedslistens beslutningsforslag.

I dag mister man som hovedregel retten til sygedagpenge efter et år, uanset om man er blevet rask eller ej. Det er vanvittigt, for kræft følger som bekendt ikke kalenderåret, påpeger socialordfører Finn Sørensen.

De syges sorte hul

- De her regler går ud over mennesker, der er for syge til at arbejde, men ikke syge nok til revalidering eller førtidspension, for eksempel fordi de stadig er i behandling. De falder i et sort hul, forklarer Finn Sørensen.

- Mange af dem mister fuldstændig forsørgelsen, og det bliver de selvfølgelig ikke raske af, Tværtimod bliver folk typisk mere syge af at være i en økonomisk utryg situation.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet falder 8000 danskere for varighedsbegrænsningen hvert år. Omtrent 1 ud af 5 ender helt uden indtægt, fordi de ikke er berettiget til kontanthjælp.

Regeringen løber fra sit løfte

Det undrer Finn Sørensen, at regeringen ikke allerede har løst problemet.

- Regeringen lover at afskaffe varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. Det står klokkeklart i regeringsgrundlaget, og før valget har vi hele tre gange i fællesskab stillet forslag om det, fortæller han.

- Men ligesom regeringen tror, at der dukker arbejde op til de ledige, hvis de mister dagpengene, så er de tilsyneladende også kommet frem til, at folk på mirakuløs vis bliver raske, hvis de mister deres sygedagpenge.

De syge, der lige nu trues af en sygedagpenge-deadline, kan ikke vente på, at regeringen kommer til fornuft. Derfor stiller Enhedslisten nu selv et forslag om at få varighedsbegrænsningen afskaffet.


Læs Enhedslisten aktuelle forslag - eller læs de tre næsten identiske, som Enhedslisten tidligere stillede sammen med regeringspartierne: B 142 fra juni 2008, B 95 fra februar 2009 og B 95 fra december 2009.

Se indslag i Deadline 14.01, hvor Finn Sørensen diskuterer sygedagpenge med de radikales beskæftigelsesordfører.

BilagStørrelse
PDF icon b-forslag_om_sygedagpenge_2013.pdf60.55 KB
Mandag, 14. januar 2013 - 19:34

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]