Gå til hovedindhold

Våbenhandelstraktat er en sejr

FN har vedtaget en våbentraktat. Det er en stor sejr, men udenrigsordfører Christian Juhl opfordrer Danmark til at gå endnu længere.

På FN’s generalforsamling i dag vedtog 154 lande verdens første bindende, internationale våbentraktat. Kun tre lande – Iran, Syrien og Nordkorea – stemte imod traktaten.

Et stort fremskridt

Traktaten forbyder handel med våben, der bruges til krigsforbrydelser eller grove krænkelser af menneskerettighederne. Det har civilsamfundsorganisationer og progressive lande har kæmpet for siden 1990’erne.

- Verden har i dag taget et stort skridt for at kontrollere den globale våbenhandel, så våben ikke falder i hænderne på undertrykkende regimer og militsgrupper, der bruger dem til at begå grove overgreb på civilbefolkningerne, siger Christian Juhl og tilføjer, at traktaten dog skal implementeres ordentligt for at få effekt.

Danmark skal gå forrest

Der er brug for at tage flere skridt i forhold til våbenhandel, og Christian Juhl vil opfordre den danske regering til at gå forrest.

- Danmark kan gå foran og sørge for, at der gælder samme regler for alle aktiviteter, der er en del af våbenhandlen. Transport af våben bør være ulovligt, når der er stor risiko for at de bruges til krigsforbrydelser og menneskerettighedskrænkelser, ligesom eksport nu er det, siger han.

- I øvrigt så vi gerne, at traktaten også havde dækket droner og andre dødelige, højteknologiske våben. Danmark bør arbejde for, at de kommer med i traktaten på sigt. Og ind til det sker, skal vi selv bruge traktatens bestemmelser på alle våben uden undtagelse.

 

Tirsdag, 2. april 2013 - 9:36

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]