Gå til hovedindhold

Uddannelse til arbejdsløse er en god investering

Ufaglærte skal have mulighed for at tage en lærlingeuddannelse på dagpenge, så de kan blive faglærte.

Det foreslår 3Fs og SFs formænd Per Christensen og Pia Olsen Dyhr i en kronik i dagens Berlingske.

Arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl siger:

- Forslaget er væsentlig bedre end Carsten Koch-udvalgets forslag om, at uddannelse skal ske på nedsatte dagpenge (82%). Men hvis vi for alvor skal have ledige ufaglærte til i stor stil at tage uddannelse, skal det være decideret attraktivt at tage en uddannelse. Det kunne det blive, hvis vi tilbyder dem 125 pct. af dagpengesatsen under uddannelsen.

- De to formænd foreslår, at arbejdsløses ret til 6 ugers selvvalgt uddannelse skal ændres til 6 ugers velvalgt uddannelse. Det er også bedre end Carsten Koch-udvalget forslag om, at det ikke længere skal være en ret for den arbejdsløse, men noget jobcentrets sagsbehandler beslutter. Det skal stadig være en ret for den enkelt arbejdsløse. Men i Enhedslisten er vi med på at gå listen over mulige kurser kritisk igennem.

- Men der mangler også muligheder, som i dag ikke er tilgængelig for arbejdsløse. Jeg tænker især på muligheden for at tage et højskoleophold. Mange unge, der ikke har fundet deres ben på arbejdsmarkedet, vil med et højskoleophold være bedre hjulpet end med et truckcertifikat eller svejsekursus. Nogle arbejdsløse har brug for faglige kvalifikationer, andre har brug for selvtillid og personlig udvikling for at komme videre

De borgerlige har meddelt, at de gerne vil i forhandling med regeringen om ændring af arbejdsmarkedssystemet. Deres mål er at spare 4 mia. kr. på arbejdsløse, som de så vil bruge til skattelettelser for erhvervslivet.

Om det udtaler Christian Juhl:

- Set i lyset af de borgerliges tilgang er der gode visioner i, at regeringen går i forhandlinger med SF og Enhedslisten. Det bedste, vi kan gøre for mennesker, der er arbejdsløse, er, at lade dem uddanne sig. Den bedste investering i fremtiden er uddannelse til alle

Mandag, 31. marts 2014 - 13:05

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]