Gå til hovedindhold

Togfond frem for motorveje

Togfonden bør ikke være i fare for at blive realiseret - heller ikke selvom det kræver alternativ finansiering.

DR Nyheder bringer i dag en historie om manglende finansiering af togfonden pga. faldende oliepriser. Ifølge beregninger fra tænketanken Kraka skulle der angiveligt mangle 18 mia. kr., hvis de nuværende oliepriser holder.

Transportordfører Henning Hyllested siger:

- Det er rigtigt, at togfonden til en pris på 28 mia. kr. er hæftet op på en formodet merindtægt fra skærpet beskatning af Nordsøolien. Men allerede da vi indgik aftalen om Togfonden drøftede vi det scenarie, at indtægterne fra Nordsøolien måske blev mindre end forventet.

- Regeringen var fra starten indstillet på, at hvis det blev nødvendigt, så måtte pengene til Togfonden findes på de årlige finanslove. Pengene blev altså garanteret, og med god grund, for Togfonden giver et historisk – og tiltrængt – løft af jernbanen i Danmark. 

- Reelt kommer Togfonden kun i fare ved et regeringsskifte. Derfor er det hykleri, når Venstre og Konservative bruger de faldende oliepriser som begrundelse for, at Togfonden ikke kan realiseres. For samtidig er de klar til at bevilge 30 mia.kr. til nye motorveje, herunder den berygtede Hærværksmotorvej gennem Jylland til 20 mia. kr. 

- Styrkelse af den kollektive trafik eller af motorveje. Det er et spørgsmål om politisk prioritering.

Mandag, 19. januar 2015 - 10:22

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]